Fieldtarget

FX Dreamline

User Rating:  / 3
PoorBest 

Švédská firma FX Airguns je ve světě zbraní poměrně specifická. Dlouhodobě si drží svůj styl, její výrobky jsou poznatelné na první pohled, nebojí se žádných originálních nápadů a vytrvale inovuje a posouvá se dopředu. Jejich technická řešení jsou mnohdy předmětem obdivu a inspirace pro ostatní výrobce. Firma byla založena Fredrikem Axelssonem v roce 1999 v Mariestadu a od té doby se rozrostla ve firmu, kde více než 50 zručných zaměstnanců vyrábí zbraně, které střelcům poskytují vynikající přesnost, spolehlivou konzistenci, jsou mimořádně tiché, efektivní a extrémně výkonné.

FX Dreamline 006

Orientace mezi jednotlivými zbraněmi firmy FX je obtížná, prakticky se jedná o nepřehlednou změť modelů, navzájem se lišících ráží, délkou hlavně, typem a velikostí kartuše, pažbou, zásobníkem a pár dalšími věcmi. Konkrétně řada Dreamline se dělí na modely Classic s dřevěnou pažbou, Lite se demontovatelnou plastovou pažbou, Bullpup je prostě bullpup a Tactical má nahoře weaver lištu. Modely Dreamline by měly být takovým tažným koněm firemní nabídky, kdy poskytují výborné užitkové vlastnosti ještě za poměrně rozumné peníze. To se třeba o modelu Impact říct nedá. Řada Dreamline se dělí na představovaný model Lite, zkrácený Lite Compact a Lite Bottle se zvětšenou kevlarovou tlakovou nádobou. Všechny modely FX jsou koncipované jako přísně modulární a lze z nich vytvořit skoro neomezené množství variant.

FX Dreamline 008

První velkou změnou, které jsem si všiml, jsou zcela nové zásobníky. Na první pohled vypadají stejně jako ty předchozí natahovací budíky, které se musely nejdřív natáhnout a zajistit jednou diabolkou a pak se průhledný kryt posouval od otvoru k otvoru a po jedné se plnily diabolkami. Výrobce si evidentně uvědomoval, že takové plnění je dost komplikované a pomalé, a tak přišel s novým řešením. Principiálně zůstávají nové zásobníky stejné, také u nich se musí vnitřní kruh natáhnout a zajistit diabolkou, ovšem zároveň u nich můžete sejmout plastový kryt a tím se manipulace stává mnohem uživatelsky přívětivějším, protože nemusíte proti sobě centrovat žádné otvory, ale diabolky na svá místa prakticky nasypete bez ohledu na pořadí. Když máte naplněno, už jen zaklapnete plastový kryt a zásobník máte připraven k nabití do zbraně.

FX Dreamline 001

Další věcí, kterou bych chtěl na téma zásobníků zmínit, je jejich fantastická kapacita. V tomto konkrétním případě je zásobník 18 ranový (v ráži 4,5mm/.177 je 22 ranový), ale existují i monstra, do kterých vejde v ráži 5,5mm diabolek 28 a v případě ráže 4,5mm dokonce těžko uvěřitelných 38 diabolek. Tyto zásobníky však můžete použít pouze do bullpupů, protože u nich je máte za hlavou a v klasické pušce byste přes ně neviděli.

FX Dreamline

FX Dreamline 002

Jak je u FX zvykem, hlaveň je typu Smooth Twist (hladká s drážkami až na konci) s délkou 50 cm, o čemž hrdě informuje nápis na levé straně rámu. Hlaveň je ukryta v převlečné trubce a je zakončena závitem pro našroubování docela rozměrného (ale o to účinnějšího) tlumiče. Testovaná zbraň je v ráži 5,5 mm, ale existují i varianty v ráži 4,5 mm, 6,35 mm a 7,62 mm. Maximální nastavitelný výkon se liší podle ráže a hmotnosti střely a udává se pro 4,5mm na 24J, u 5,5mm na 41J, u 6,35mm na 65J a u ráže 7,62 se zatím neudává, ale bude to někde kolem 100J.

Jak už název napovídá, tento model je vyroben se zřetelem na skladnost a nízkou hmotnost. Ta u prázdné zbraně činí pouhých 2,6kg, takže je to jedna z nejlehčích pušek na trhu.

FX Dreamline 003

Vcelku rozměrná hliníková kartuše o objemu 220 cm3 se stará o dostatečnou zásobu stlačeného vzduchu a pracuje s maximálním tlakem 230 bar. Plní se jednoduchým pinem, který se zasouvá do otvoru v přední části kartuše a je chráněn otočným krytem. Součástí kartuše je i kontrolní manometr, který informuje střelce o aktuálním stavu tlaku vzduchu v kartuši. Na zbrani najdeme ještě jeden manometr, a ten ukazuje hodnotu tlaku vzduchu za regulátorem, tedy prakticky užívaný tlak vzduchu pro vlastní střelbu.

FX Dreamline 004

Regulátor tlaku - Princip fungování PCP zbraně si můžete představit jako tlakovou nádobu, která je uzavřena ventilem, ten se úderem úderníku otevře, pustí vzduch do hlavně a tím vymete střelu ven. A my samozřejmě chceme, aby střela vylétla z hlavně pokaždé stejnou rychlostí (měla co nejlepší konzistenci rychlosti). Problém je však v tom, že tlak vzduchu v kartuši se každou ranou mění (klesá) a tudíž přítlak na ventil také klesá, ale úderník na ventil dopadá stále stejnou silou. Proto třeba při 200 barech v kartuši úderník zvládne otevřít ventil jen málo a krátce, takže do hlavně se dostane málo vzduchu a rychlost střely je nízká, pak se dostaneme do rozmezí tlaku, kdy puška funguje víceméně správně a rozdíly v rychlostech mezi jednotlivými ranami nejsou velké, až se dostaneme do bodu, kdy už tlak poklesne příliš a rychlosti střel začnou výrazně klesat (prostě dochází vzduch). Regulátor tlaku je součástka mezi kartuší a ventilem, která má za cíl snížit tlak vzduchu před ventilem na určitou konstantní hodnotu. No a pokud je ventil uzavřen konstantní silou a úderník do něj bije také stále stejnou silou, tak logicky pouští do hlavně stále stejné množství vzduchu se stejným tlakem, a to má pozitivní vliv na konzistenci rychlosti střely. Jednoduše pokud máme na začátku v kartuši 200 bar a regulátor pouští k ventilu jen 80 bar, tak od začátku střelby úderník otvírá ventil, za kterým je tlak 80 bar až dokud tlak v kartuši nepoklesne pod tuto hodnotu. Pominul jsem sice účinnost regulátoru a pár dalších teoretických věcí, ale v praxi to funguje takto. Přítomnost regulátoru ve zbrani tedy přináší menší odchylky v rychlostech mezi jednotlivými výstřely a navíc rozšiřuje použitelné rozmezí tlaku, což znamená více výstřelů na jedno naplnění.

FX Dreamline 005

FX Dreamline 007

Modely Dreamline disponují poměrně zajímavým způsobem nastavení výkonu. Kolečkem na levé straně těsně pod zásobníkem se nastavuje množství vzduchu, které půjde do hlavně (škrtí se jeho přívod od Low přes Medium až po High). A kolečkem na levé straně nad rukojetí se nastavuje přítlak bicí pružiny a tím i síla úderníku dopadajícího na hlavní ventil. Ladič si tedy přijde na své a může si vyladit zbraň přesně podle svého preferovaného výkonu a typu a hmotnosti střeliva. Variant, jak nastavit množství vzduchu proti síle pružiny, je dostatečné množství ani se nemusí pouštět do nastavení regulátoru.

FX Dreamline 009

FX Dreamline 011

Na pravé straně nad spouští najdeme otočnou pojistku pro případné zajištění zbraně s jasně vyznačenými polohami Fire a Safe. Vlastní spoušť je v omezené míře stavitelná.

FX Dreamline 012

FX Dreamline 013

Ke střeleckému testu jsem použil populární optiku Valiant Themys 4-12x40 HFT. Ta díky tenkému kříži a dostatečnému zvětšení umožňuje střelbu i na větší vzdálenosti.

FX Dreamline 014

Dreamline Lite je na první dojem velmi lehká, kvůli dlouhé hlavni s tlumičem a lehké pažbě se trochu převažuje dopředu, ale vzhledem k její celkově nízké hmotnosti je to prakticky neznatelné. Pistolová rukojeť je dostatečně skloněná, má vhodnou velikost a spolu se zářezy pro prsty poskytuje jistý úchop a přirozenou dostupnost ukazováčku na spoušť.

FX Dreamline 016

Při odlehčování zbraně postupoval konstruktér podle neotřesitelné logiky, že nejlehčí předpažbí je žádné předpažbí, a proto funkci předpažbí plní dlouhá kartuše. Kupodivu mi to pře střelbě zase tolik nevadilo, ale širší předpažbí by se jistě drželo lépe, je to prostě daň za nižší hmotnost.

FX Dreamline 015

Vlastní střelecký test probíhal venku za mírného větru. Puška se dobře drží, všechny ovládací prvky jsou snadno dostupné. Co mě zarazilo je způsob, jak ve zbrani drží zásobník, pořád jsem hledal, jak je ve zbrani aretován, ale nakonec jsem nic nenašel. Samozřejmě, když je napínací páka vepředu, tak skrz zásobník prochází nabíjecí trn a ten jej drží ve zbrani. Co ho ale drží v okamžiku, když je páka vzadu? Nenašel jsem tam nic, ani třeba nějaký ten magnet. Pořád jsem čekal, že mi zásobník při nabíjení ze zbraně vypadne, ale kupodivu nevypadl a fungoval spolehlivě. Takže buď jsem něco nepochopil nebo si něčeho nevšiml anebo ho tam prostě nedrží nic a funguje to nějakým záhadným způsobem. Kdo to víte, klidně napište na fórum.

FX Dreamline 024

Obvykle do recenzí dávám ty nejlepší terče, ale tentokrát jsem pomalu ani nemusel vybírat, FX Dreamline evidentně s přesností problém nemá. Pár ran na 30 metrů vytvoří jeden větší otvor a pak už nemá cenu střílet, protože diabolky létají tím otvorem, aniž byste slyšeli plesknutí o papír.

FX Dreamline 020

FX Dreamline 021

Tak jsem šel na 50 metrů, tam už zásahy nebyly tak seskupené a taky se více projevoval vliv větru. Přesnost střely pro mě byla vcelku překvapením. Nejde o to, že by FX pušky obecně střílely nějak špatně, to rozhodně ne, to je spíš naopak. Ale při střelbě s modelem Lite při vyšším výkonu jsem neměl ze střelby úplně dobré pocity, protože pažba není právě sportovní záležitost a vzhledem k nízké hmotnosti a vyššímu výkonu poměrně dost skáče... No ale na terči to poznat nebylo, takže šlo spíš o ten pocit než o fakt.

FX Dreamline 019

Model Lite má odnímatelnou pažbu. To ocení především uživatelé, kteří se zbraní často cestují a pro její převoz využijí možnost rozložit zbraň na několik částí a minimalizovat tak její rozměry. Pažba se sejme jednoduše vyšroubováním poměrně nevzhledného šroubu ve hřbetu pažby.

FX Dreamline 022

Vysokokapacitní zásobníky sebou nesou problém s rozměry, jsou prostě vysoké. Použil jsem nejvyšší montáž, co jsem našel, ale i tak se zásobníky lehce dotýkaly rozšířené střední části puškohledu. Vyšlo to prostě na knap, kdyby byl zásobník o milimetr vyšší, tak už by tam nevešel a musel bych jít do kompromisů se vzdáleností optiky od oka, aby to vyšlo mimo tu rozšířenou část.

FX Dreamline 023

FX Dreamline je poměrně specifická zbraň. Estetikou asi neoslní, je to funkční puška, která má za úkol dopravovat střely do cíle, a to přesně a s velkým výkonem. Vysokokapacitní zásobníky nabízejí dostatečnou zásobu střeliva, boční nátah je podstatně rychlejší a příjemnější než klasická klika, takže diabolky vám budou z krabiček mizet nepříjemně rychle. Ovšem to je přijatelná daň za vysoký faktor zábavy, který s puškou dostanete. Plinking a destrukční střelba je rozhodně její silnou stránkou. Vyzdvihl bych také nízkou hmotnost a možnost rozložení, lehké a skladné pušky mám v oblibě. V případě modelu Dreamline bych také podotknul relativně příjemnou cenu, která je v porovnání s top modelem Impact zhruba poloviční.

Pro vložení komentáře se přihlaste.

Copyright © 2013 - 2024 Fieldtarget.cz. Vytvořila POČÍTAČOVÁ POHOTOVOST s.r.o.
Nahoru