Fieldtarget

EdGun Veles

User Rating:  / 3
PoorBest 

Část střelců ze vzduchových zbraní preferuje i střelbu z pistolí. A těm se firma Edgun snaží vyjít vstříc modelem, který získal jméno podle staroslovanského boha podsvětí Velese.

DSCN8697

Vzduchových pistolí existuje celá řada od levných pistolí na CO2 pro zábavnou střelbu, až po drahé závodní speciály určené pro střelbu olympijských disciplín. Společným znakem všech těchto pistolí je ovšem minimální výkon (do 7 J) z důvodu konstrukčních parametrů a jelikož jsou určeny typicky pro střelbu na vzdálenost okolo 10 metrů. Už poměrně vzácně se vyskytují pistole s výkonem vyšším (16J a víc) a právě do této úzké skupiny můžeme zařadit Veles.

DSCN8694

DSCN8696

Při konstrukci pistolí s vyšším výkonem narazí konstruktér hned na začátku na několik zásadních problémů. Pokud si stanoví jako prioritu dosažení vyššího výkonu, tak potřebuje použít delší hlaveň a větší obsah tlakové kartuše a zároveň se musí vše snažit zkombinovat s co nejnižší hmotností. Veles se vyrábí v krátké verzi s délkou hlavně 195 mm, objemem kartuše 40 cm3 a hmotností 0,9 kg a v dlouhé verzi s délkou hlavně 240 mm a objemem kartuše 60 cm3 a hmotností rovný 1 kilogram. Celková délka zbraně pak činí 270 nebo 320 mm a může být ještě dále prodloužena při použití moderátoru. Nejedná se tedy o žádného drobka.

DSCN8699

Představovaná zbraň je delší verze v ráži 5,5 mm s hlavní o délce 240 mm. Díky použití delší hlavně může pistole dosáhnout na maximální nastavení výkon kolem 30 joule. To je vykoupeno vyšší spotřebou vzduchu, takže počítejte, že budete plnit zhruba každých ani ne 20 ran. Při nižším nastavení výkonu se samozřejmě dostanete na poněkud rozumnější hodnoty spotřeby.

DSCN8698

Zbraň se plní pomocí otvoru v přední části kartuše, do kterého zasunete jednoduchý pin a přepustíte tlak z potápěčské tlakové láhve, případně můžete použít ruční pumpu. Zřejmě snaha o úsporu hmotnosti si vyžádala odstranění kontrolního manometru, který jinak bývá běžnou součástí moderních větrovek. U tohoto typu zbraně to nepovažuji za nějakou zásadní chybu, jen je střelec nucen si lépe počítat počet vystřelených ran. Kladný vliv na konzistenci a na reálný počet vystřelených ran má přítomnost regulátoru tlaku vzduchu. Ten umožňuje pistoli střílet v rozmezí tlaku mezi 240 - 110 bar.

DSCN8695

Veles je jednoranová zbraň. Před použitím natáhnete závěr směrem dozadu, tím dojde k odkrytí žlábku do kterého vložíte diabolku. Pak vrátíte závěr směrem dopředu, tím dojde k zasunutí diabolky do hlavně a zbraň je připravena k výstřelu.

DSCN8689

O bezpečnost se stará pojistka na levé straně, která blokuje úderník a omezuje tak možnost nechtěného výstřelu.

DSCN8687

Silnou stránkou pistole je poměrně vhodně tvarovaná anatomická pažbička. Ta je vyrobená z ořechového dřeva s hlubokými žlábky pro prsty střílející ruky, které zvyšují jistotu úchopu. Mám ruku střední velikosti a džela se mi příjemně. Otázkou je, co by řekli střelci s menší nebo větší rukou.

DSCN8692

DSCN8698

Za poněkud zarážející fakt u pistole beru, že se v základu nedodává s mechanickými mířidly. Střelec je tak nucen si ke zbrani pořídit ještě nějaký druh kolimátoru nebo střeleckého dalekohledu. Je to škoda, přitom na stránkách firmy je pistole zobrazena s klasickým hledím a muškou.

DSCN8691

Výsledky mé střelby z pistolí do terče jednoruč bez opory se obvykle neodvažuji zveřejnit, protože nevypovídají nic o kvalitě zbraně, ale čistě o mé střelecké neschopnosti, a proto jsem test provedl v sedě s oporou. Jak to dopadlo si můžete prohlédnout na přiložené fotografii. Spoušť je tvrdší, ovšem zároveň mi připadá mnohem lepší než například při testech jiných zbraní od Edgunu, jako byly například Matador nebo Lelya.

DSCN8682

DSCN8684

DSCN8685

Když Velese vezmete poprvé do ruky, překvapí vás vzhledem k jeho velikosti nečekaně nízká hmotnost. Na levé straně závěru najdeme označení výrobce, logo firmy (psa s useknutým ocasem) a nápis informující, že zbraň byla vyrobena v Rusku. Na Pravé straně závěru je pak azbukou nápis Veles a uvedena ráže a sériové číslo.

DSCN8690

Porovnání velkosti Veles versus Lelya. Je vidět jak je Veles velký a Lelya malá...

DSCN8702

DSCN8703

Závěrem bych se jen zamyslel k jakému účelu si takovou zbraň pořídit. Na větší vzdálenost je mnohem vhodnější puška a na menší zase není potřebný takový výkon. Pokud by to u nás bylo povoleno, dalo by se uvažovat třeba o využití k lovu drobných škůdců, ale i na ten je vhodnější nějaká ta kratší karabina. Na střelbu do terče má zbytečně velký výkon a ráži. Do úvahy připadá zábavná střelba na plechovky na větší vzdálenost pro střelce, kteří prostě preferují pistole.

DSCN8661

Veles se vyrábí už delší dobu, prodejní rekordy zřejmě netrhá, protože praktické využití této pistole je prostě značně omezené, nicméně zbraň ve mě zanechala velmi dobrý dojem a když ji srovnám s produkcí jiných firem v této kategorii, tak je pro mě vcelku jednoznačným vítězem.

Pro vložení komentáře se přihlaste.

Copyright © 2013 - 2024 Fieldtarget.cz. Vytvořila POČÍTAČOVÁ POHOTOVOST s.r.o.
Nahoru