Fieldtarget

Air Arms AA410

User Rating:  / 3
PoorBest 

Anglická firma Air Arms náleží k předním světovým výrobcům vzduchových zbraní. Počátek výroby se datuje do poloviny sedmdesátých let a od té doby brány továrny opustila řada zdařilých konstrukcí. Na vývoji pracovalo mnoho předních světových střelců a sama firma tvrdí, že bez jejich nápadů a kritiky by nikdy nezaujímala pozici jaká jí náleží dnes.  Těžiště sortimentu je v současné době ve výrobě větrovek, ale nezapomíná se i na velmi povedené pístové vzduchovky s pevnou hlavní a se spodní napínací pákou TX200 a především unikátní model Prosport, který má napínací páku uloženou skrytě v předpažbí. Za jejich přispění vznikla také naše známá větrovka CZ200, která se vyrábí ve Zbrojovce v Uherském Brodu a v zahraničí se prodává pod názvem AirArms S200.

100_3542 aa410

Z větrovek v současnosti (rok 2008) firma vyrábí dva základní modely - S400 (jednoranný) a S410 (se zásobníkem na deset ran) a k tomu novinku pro sportovní střelbu Ev2. Z nich se pak odvozuje značné množství variant lišících se celkovou délkou, typem pažby, ráží a výkonem od 16J po 38J u modelu S410 Xtra v ráži 5,5mm.

Řada větrovek S400/410 vznikla vylepšením předchozí řady S300/310 na základě spolupráce a připomínek od uživatelů.

100_3541 aa410

Název představované větrovky S 410 Carbine napovídá, že se jedná o zkrácenou verzi. Celková délka je 885mm, hmotnost zbraně 2,5kg. Pažba na této konkrétní zbrani je z bukového dřeva s vysokou lícnicí typu Monte Carlo, samozřejmostí je velmi pěkné zpracování, jak je ostatně u Air Arms zvykem. Za obzvláštní pozornost stojí rytina, kterou jsou zdrsněny předpažbí a úchopové plochy.

100_3543 aa410

Na všechny své výrobky používá firma 12-ti drážkové hlavně Lothar Walther se stoupáním 450mm, ovšem s poněkud nezvyklou tloušťkou pouhých 12 mm, což může vzbuzovat obavy z poškození zejména při nešetrném zacházení nebo při pádu zbraně. U modelu Carbine je použita hlaveň o délce 395mm v ráži 4,5 mm. Konec hlavně je „čokovaný“, což je zúžení průměru hlavně v řádu několika setin milimetru na posledních cca deseti centimetrech, které má velký vliv na přesnost hlavně a používá se u všech lepších výrobců vzduchových zbraní.

100_3544 aa410

AA S410 se plní stlačeným vzduchem o maximálním tlaku 190 bar přes nástavec quick-fill pod hlavní na předním konci tlakové kartuše, kde je krytý šroubovacím víčkem. Samotná kartuše pojme 225ml stlačeného vzduchu, který vystačí na cca 60 konzistentních výstřelů o výkonu 16J.  Počet ran na jedno naplnění by mohl být poněkud vyšší, ale řada S400/410 neobsahuje regulátor, ten je zatím vyhrazen pouze pro speciál na FT střelbu model Air Arms Ev2. Kontrolní ukazatel tlaku (manometr) je umístěn vespod v předpažbí. Je to poněkud vhodnější umístění než tradiční pozice pod hlavní na konci tlakové kartuše, neboť střelec není nucen při pohledu na manometr manipulovat se zbraní s hlavní namířenou směrem k obličeji.

Zbraň se natahuje klasicky klikou v zadní části, stejně jako známe z opakovacích malorážek jako je například ZKM 452. Klika je z nerezové oceli s povrchovou úpravou ponechanou v barvě kovu. V současnosti se už objevují i verze (především s výkonem větším než 16J) s bočním napínáním, podobně jako u biathlonových zbraní. Výhodou navíc je i značně menší síla potřebná k natažení bicího mechanismu, neboť střelec už na bicí pružinu nepůsobí přímo, ale přes pákový převod.

100_3568 aa410

Součástí příslušenství je desetiranný zásobník revolverového typu, vyrobený z plastu. Jeho zadní díl je průhledný, takže umožňuje vizuální kontrolu počtu zasunutých diabolek. Při natažení kliky závěru dozadu dojde k napnutí bicího mechanismu a k automatickému otočení zásobníku o jednu desetinu otáčky. Při vrácení závěru směrem dopředu dojde k zasunutí diabolky do hlavně a zbraň je připravena k výstřelu.

Na horní části pouzdra závěru se nachází vyfrézovaná rybina o standardním rozměru 11mm určená pro montáž optického zaměřovače - puškohledu. Bohužel poněkud nešťastně řešené umístění zásobníku diabolek, který vystupuje nad úroveň horního profilu, nutí střelce k používání vysokých dvoudílných montáží, jinak by nebylo možné vložení zásobníku. Je zřejmé, že tyto zbraně řady byly původně vyráběny jako jednoranné a konstruktér při jejich konstrukci s nasazováním víceranného zásobníku nepočítal. Na představovaném kusu je nasazen puškohled s variabilním zvětšením Delta Optical 4-16x42 AO Titanium se zaměřovacím křížem typu Mildot.

Samotná střelba je velmi příjemná. Svůj podíl na tom má vhodné zakřivení rukojeti a tvar pažby, který umožňuje snadné a přirozené přilícení při střelbě ve stoje. Při střelbě v leže je výhodou použití dvojnožky pro jejíž připnutí je do pažby zavrtán šroub s očkem.

Chod mechanismu je hladký, bez otřesů, které známe z pístových vzduchovek. Chování zbraně je klidné, střelec po výstřelu v optice sleduje jak se „zničeho nic“ objeví dírka v terči. Daleko lépe také vnímá vlastní chyby, zejména případné stržení při spuštění. Terč s nástřelem na 30 metrů si můžete prohlédnout na fotografii.

100_3591 aa410

Ceny zbraní řady S400/410 se pohybují od asi 15 tisíc korun za holou zbraň, ale u víceranných verzí s ořechovou pažbou není problém se dostat přes 25 tisíc.

Pro vložení komentáře se přihlaste.

Copyright © 2013 - 2024 Fieldtarget.cz. Vytvořila POČÍTAČOVÁ POHOTOVOST s.r.o.
Nahoru