Fieldtarget

Air Arms Ev2 MkII

User Rating:  / 1
PoorBest 

S větrovkami řady Ev2 (Evolution) vychází firma Air Arms vstříc střelcům, kteří to myslí se soutěžní střelbou Field Target opravdu vážně. Na první pohled je vidět, že se nejedná o běžnou zbraň, ale nekompromisní závodní speciál, u kterého je vše podřízeno účelovosti.

IMG_0017 aaev2

 

Kdy vznikl nápad střílet Field target (FT) není přesně známo, ale ví se, že první soutěž se konala v roce 1980 v jižní Anglii. Ze začátku se střílelo běžnými vzduchovkami přes pevná mířidla a levné optiky. Zprvu do papírových terčíků, takže po každé ráně se závodníci šli podívat, kam šel zásah. Pak jeden člověk (Derek Peckover) vyvinul sklopné terčíky, které se dají na dálku stavět zatažením za provázek a ty se záhy prosadily.

Pravidla jsou poměrně jednoduchá. FT se střílí na kovové terče s otvorem, který musí střelec zasáhnout, o rozměru 25-40mm. Obvykle se střílí na 40-50 terčů ze 20-25 stanovišť (těm se říká "gate", a dráze od gate k terči se říká "lane"). Z každé gate se střílí během dvou minut na dva terče vždy jedna rána. Výkon zbraní nesmí přesáhnout 12ft/lb (16,3J) a proto obvykle jedna lane vede skrz hradla, čímž se ověří, zda závodník nedisponuje výkonem, který přesahuje tuto hodnotu.
IMG_0018 aaev2

Vzdálenost terčů od gate se pohybuje mezi 8 až 55 yardy a nikde není stanoveno, kde mohou být (můžou být v trávě, na stromě atd.). Většina terčů má killzónu o průměru 40mm, ale pod 35 yardů můžou mít i méně (25 nebo 30mm). Terče jsou číslované a musí se střílet popořadě, výstřel mimo pořadí se počítá za chybu.

IMG_0019 aaev2

Většina terčů se střílí v sedě (v FT pozici), ale některé i ve stoje. Střílí se striktně bez jakékoliv opory, bipody nejsou povoleny. Závodník, který položí víc terčů vyhraje.
Protože velkou roli hraje počasí (jiné výsledky se nastřílí v bezvětří a jiné za sněhové vánice), tak aby bylo možno během roku porovnávat jednotlivé střelce, tak se používá procentuální měření. Nejvyšší dosažený výsledek ten den se bere jako 100% a ostatní se od něho odvodí. Třeba nejlepší výsledek daný den byl 30 trefených terčů z 50-ti, takže vítěz má 100% a ten kdo jich trefil 15 má 50%.
Na konci roku se spočítají výsledky a kdo má průměr přes 80% tak je na úrovni AA grade.

IMG_0020 aaev2

Od FT je odvozena podobná soutěž Hunter FieldTtarget (HFT) a ta se liší především tím, že má více připomínat lov, takže se střílí na o něco kratší vzdálenosti do 45 yardů, jinak se boduje (mimo 0, zásah plechu 1, terč spadne 2 body). Může se používat opora, pokud je přirozeného typu jako typicky větev nebo kmen stromu. Nesmí se měřit vzdálenost pomocí korekce paralaxy a nesmí se během střelby jakkoliv měnit zvětšení ani ostatní nastavení střelecké optiky.

IMG_0021 aaev2

Air Arms  Ev2 (Evolution) je zbraň primárně určená pro střelbu FT a má pro ni některé specifické „vychytávky“. Jelikož pro přesnou střelbu je nutné držet pušku svisle, tak na levé straně najdeme výklopnou vodováhu, kterou tak má střelec neustále na očích a může kontrolovat správnou polohu při míření. Střelba ze vzduchových zbraní je velice náchylná na působení větru. I slabší stranový vítr, dokáže posunout zásah na 50m o několik centimetrů. Proto vlevo v přední části najdeme výklopnou tyčku, na kterou lze nasadit anemometr, který střelce informuje o síle větru a umožňuje mu podle toho provést korekci zamíření.

IMG_0022 aaev2

Pažba sportovního typu je vyrobena z tlakově lepené dýhy (lepenice) a obsahuje stavitelné prvky, které umožňují dokonalé přizpůsobení postavě střelce. Lícnice je stavitelná jak ve vertikálním, tak i v horizontálním směru, lze ji tedy nastavit projakýkoliv typ střelecké optiky a libovolnou výšku montáže. Pažba je zakončena všestranně stavitelnou kovovou botkou. Výrazně dopředu skloněná rukojeť obsahuje ve spodní části rozměrnou plastovou malíkovou opěrku, která však není stavitelná a střelec s větší rukou může mít z držení poněkud nepříjemný pocit. Na horní části rukojeti je výrazné vybrání pro palec střílející ruky. Střelec tak má na výběr mezi dvěmi způsoby držení zbraně. Buď s palcem obemknutým kolem rukojeti, případně s palcem volně položeným ve vybrání. Ve spodní části předpažbí se nachází dlouhá hliníková kolejnice, vhodná pro montáž střeleckého bipodu nebo jiného příslušenství.

IMG_0023 aaev2

Ev2 je jednoranný speciál určený pro závodní střelbu, proto se dodává pouze v ráži 4,5 mm s nerezovou hlaveň Lothar Walther Match Grade, v jiné ráži se nevyrábí.

IMG_0024 aaev2

IMG_0029 aaev2

Hlaveň je 480 mm dlouhá a je zakončená kompenzátorem s šesti otvory, které mají za úkol ořezávat turbulentní proudění vzduchu za diabolkou, což působí příznivě na přesnost střelby. Kompenzátor hlaveň prodlužuje až na celkových 570 mm, při tloušťce hlavně 14 mm.

IMG_0032 aaev2

IMG_0033 aaev2

Zásoba vzduchu je skladována v dlouhé tlakové kartuši o obsahu 250 ml, které postačí pro vystřelení zhruba 220 ran s výkonem 16 joulů. Na spotřebu vzduchu a počet vystřelených ran na jedno naplnění má kladný vliv přítomnost regulátoru tlaku.

IMG_0034 aaev2

Spoušť je vyloženě sportovního charakteru, samozřejmostí je plná stavitelnost podle požadavku střelce. Tělo zbraně se vyrábí na CNC strojích z hliníkové slitiny používané v leteckém průmyslu. Na horní části je vyfrézována drážka pro uchycení montáže o standardním rozměru 11 mm. Drážka není vyfrézovaná rovnoběžně s osou hlavně, ale je skloněná pod úhlem 15 MOA, což umožňuje mnohem lepší využití rozsahu vertikální korekce střeleckého dalekohledu. Nezbývá než dodat, že konstruktér při vývoji opravdu přemýšlel.

IMG_0035 aaev2

Natahování je vyřešeno pomocí boční napínací páky, místo obvyklejší klasické kliky. Nutno říct, že tento způsob je daleko pohodlnější a u sportovních zbraní se stále více prosazuje.

IMG_1677 aaev2

Závěrem lze říct, že se jedná o špičkový výrobek, který svou ergonomií a přesností střelce rozhodně nezklame. Ovšem za tuto kvalitu je už nutné sáhnout hlouběji do peněženky. Zájemce si musí připravit zhruba 35 tisíc korun za holou zbraň bez optiky a příslušenství.

IMG_1674 aaev2

IMG_1675 aaev2

IMG_1677 aaev2

IMG_0081 ev2

Pro vložení komentáře se přihlaste.

Copyright © 2013 - 2024 Fieldtarget.cz. Vytvořila POČÍTAČOVÁ POHOTOVOST s.r.o.
Nahoru