Fieldtarget

EDgun Lelya

User Rating:  / 1
PoorBest 

Pokud je pro vás hlavním kritériem při výběru zbraně její velikost, pak právě pro vás je určen tento článek. Firma EDgun je u nás známá především svými variantami modelu Matador. Méně rozšiřená je ultrakompaktní puška Lelya, která míří na zákazníky, kteří preferují skladnost a minimální rozměry, a která konstrukčně vychází z pistole Veles.

Edgun_Lelya-003

Puška na první pohled zaujme svou minimální velikostí a netradičními tvary. Dodává se v obvyklých rážích 4,5 a 5,5 mm. Celková délka zbraně je 52 cm. Aby bylo možné dosáhnout co nejmenší rozměry, byla při konstrukci zvolena koncepce bullpup, která umožňuje využít mrtvý prostor pažby tím, že závěr s hlavní se posunou dozadu a stanou se tak součástí pažby. Zároveň se tak zachová délka hlavně. To samozřejmě přináší problém se spouští, která z ergonomického hlediska musí zůstat na svém místě v přední části, a proto musí být se spoušťovým mechanismem spojena dlouhým táhlem.

Edgun_Lelya-005

Edgun_Lelya-008

Představovaná zbraň je jednoranka s přímotažným závěrem v ráži 4,5 mm s výkonem 16 J. Drážkovaná hlaveň z produkce Lothar Walther je většinu své délky skrytá v hliníkovém pouzdře a má na délku 295 mm. Celková hmotnost celé minipušky jsou zhruba 2 kg.

Edgun_Lelya-007

Edgun_Lelya-009

Na pravé straně najdeme azbukou napsané označení modelu (čti :Lelja:) a dále ráži zbraně spolu s výrobním číslem.

Edgun_Lelya-010

A na levé straně závěru nalezneme kombinaci latinky a azbuky, která nás informuje, že se jedná o EDgun vyrobený v Rusku. To vše doplňuje logo firmy - pes s useknutým ocasem.

Edgun_Lelya-011

EdGun_Lelya-026

EdGun_Lelya-042

Kartuše o obsahu 83 cm3 se plní stlačeným vzduchem v rozmezí 110 - 240 bar. V přední části je vybavená kontrolním manometrem, který střelce informuje o zbytkovém tlaku. Pro jednoduché plnění bez potřeby zbytečné manipulace se používá nástavec quickfill. Zásoba vzduchu vystačí na zhruba 30-50 ran podle nastavení výkonu.

 

EdGun_Lelya-024

Nastavení výkonu je umožněno pomocí regulačního šroubu, kterým se nastavuje síla bicí pružiny, a který je přístupný po sejmutí pažby. Pažba je s tělem zbraně spojena netradičně dvěma šrouby, které nejsou naproti sobě. První přední šroub je umístěn na pravé straně pažby a druhý šroub na levé straně je situován dozadu.

EdGun_Lelya-011a

Jak jsem dříve uvedl, jedná se o jednorannou zbraň s přímotažným závěrem, značně připomínajícím závěry palných zbraní. Nabíjení je velice jednoduché, pouze se natáhne závěr dozadu, do odkrytého žlábku se vloží diabolka, závěr se posune dopředu, přitom trnem nabere diabolku, kterou zasune do hlavně a zbraň je připravená ke střelbě. Puška nemá žádnou pojistku, což je vzhledem k předpokládanému loveckému využití poněkud nezvyklé.

Edgun_Lelya-014

Edgun_Lelya-012

Pažba je vedená snahou o minimální rozměry, o čemž svědčí maximální šířka 40 mm. Na první pohled zaujme netradičním tvarem. Při minimální délce totiž vzniká problém, kam s levou rukou. Konstruktér to vyřešil integrovanou přední rukojetí kolmou na osu hlavně, takže držení Lelyi nejvíce ze všeho připomíná uchopení samopalu. Dalším neobvyklým prvkem je druhý otvor pod lučíkem pro prostředníček střílející ruky. Tady musím říct, že držení je pro pravou ruku dost nepohodlné. Kdo si to neumí představit, tak zkuste ruku sevřít v pěst a mezi prostředníček a prsteníček si strčte třeba tužku.

Edgun_Lelya-015

Pažba je v zadní části zakončená hliníkovou botkou s logem firmy.

Edgun_Lelya-016

Na zbraň rozměrů Lelyi se hodí optika podobně malé velikosti. Na vrchní části pouzdra je vyfrézovaná drážka s roztečí 11 mm a na ní je dvěma šrouby připevněná lišta typu Weaver, která se dodává už v základu spolu s puškou. Na zbrani je tedy nasazen puškohled UTG 3-9x32 AO Compact Bug Buster s osnovou typu Mil-Dot. Kříž je možné podsvítit červenou nebo zelenou barvou. Paralaxa je nastavitelná zhruba od 3 metrů. Optika je opravdu malá (206 mm) a s Lelyou se skvěle doplňuje.

EdGun_Lelya-046

EdGun_Lelya-019

EdGun_Lelya-021

Vlastní střelba probíhala bez závad. Přímotažný závěr je u koncepce bullpup mnohem výhodnější než klasická klika u Matadora, protože se dá natahovat i nabíjet levou rukou, což je sice pro pravorukého střelce nepohodlné, ale dá se na to celkem dobře zvyknout. Problém je s opřením zbraně, protože mezi přední rukojetí a koncem hlavně není skoro žádné místo a střelec musí neustále kontrolovat kde je hlaveň, aby si neprostřelil bag. Přilícit se musí tváří na holý kov, ale to už je daň za koncepci.

EdGun_Lelya-031

EdGun_Lelya-032

EdGun_Lelya-028

Musím se zastavit u spouště. Pokud jsem si na ni stěžoval už u Matadora, tak tady to musím ještě zdůraznit. Spoušť má velmi primitivní konstrukci, má dlouhý chod (to by šlo nastavit) a je velmi tvrdá. Navíc jazýček spouště má ostré hrany. Když jsem se snažil nastřílet nějaké zveřejnitelné terče a dával si záležet na spouštění, tak se mi cca po padesáti ranách začaly na prstu dělat regulérní otlaky. Pravidelně jsem aspoň ze začátku strhával každou druhou ránu dolů doprava. Dovolím si tvrdit, že EDguny obecně v základu mají jedny z nejhorších spouští pro sportovní střelbu. Ono není divu, když sundáte pažbu a podíváte se na velikost táhla a velikost pružin, které musíte překonávat. Jsou to však lovecké zbraně a tam celkový odpor spouště nemusí vadit, naopak může někomu i vyhovovat, už jenom z hlediska bezpečnosti.

EdGun_Lelya-013a

EdGun_Lelya-014a

EdGun_Lelya-015a

EdGun_Lelya-030

Nakonec se po prostřílení deseti terčů podařilo nastřílet dva slušné, ale na tom druhém jsou jenom čtyři rány, protože mi vítr sfoukl terč na zem. Lelya zjevně s přesností jako takovou problém nemá, i když přesnosti dlouhých modelů nedosahuje. Problém má se spoušťovým mechanismem, navíc má nepříjemný úchop kvůli přepážce mezi třetím a čtvrtým prstem a problematické přilícení spolu s krátkou pažbou.

EdGun_Lelya-047

Závěr není jednoznačný. Je jasné, že při její konstrukci hrál hlavní roli požadavek na co nejmenší rozměry a to se podařilo. Marně pátrám v paměti, jestli jsem někdy viděl menší pušku. Ovšem obecně, aby se z pušky dobře střílelo, musí splňovat některé minimální ergonomické požadavky a ty Lelya splňuje jen s velkými obtížemi. Prostě menší puška, aby se z ní dalo ještě rozumně střílet, už udělat nejde, protože narazíte na ergonomické hranice a Lelya už je dle mého názoru trochu za touto hranicí.

Edgun_Lelya-006

Ovšem pokud si rádi jenom tak sem tam vystřelíte, požadujete co nejmenší zbraň a máte rádi podobné kuriozity, pak je to puška právě pro vás. Koupí získáte kvalitně vyrobenou zbraň bez zvláštních záludností s příkladně opracovanými kovovými i dřevěnými částmi a na srazech s ní budete vždycky budit pozornost.

EdGun_Lelya-027

Pro vložení komentáře se přihlaste.

Copyright © 2013 - 2024 Fieldtarget.cz. Vytvořila POČÍTAČOVÁ POHOTOVOST s.r.o.
Nahoru