Fieldtarget

Edgun Matador Multishot

User Rating:  / 15
PoorBest 

Firma Edgun je všeobecně známým průkopníkem v konstrukci zbraní v bullpup stylu. Tedy koncepce, kdy je prostor pažby využit pro umístění závěru, což má za následek významné snížení stavební délky zbraně. Vždycky však vyráběli pouze jednoranové zbraně. Nyní však tady máme novinku, která umožňuje střílet více ran za sebou.

DSCN8353

První zprávy o připravované opakovačce jsem zachytil na letošní výstavě IWA 2013 v Norimberku, ty však ještě byly velmi skoupé a zahalené rouškou tajemství. Sám jsem pochyboval, že by s ní přišli ještě tento rok. Nicméně v Edgunu možná překvapili sami sebe a v současné době už putují první kusy k zákazníkům.

DSCN8378

DSCN8352

Puška na první pohled svým tvarem nijak nevybočuje od klasických Matadorů. Na druhý pohled však zaujmou dva detaily. Na pravé straně uvidíte jinak řešený nabíjecí otvor s vystupujícím diskovým zásobníkem a na levé straně si můžete všimnout zvláštní páky. Ta ma za úkol umožnit střelci uvolnit napnutou bicí pružinu (decocking). Přiznám se, že mi praktický význam tohoto řešení trochu uniká.

DSCN8362

DSCN8354

 Pažba má vzadu typický edgunovský zoban, rukojeť je zpevněná přepážkou, která zároveň slouží pro přenášení zbraně a vpředu najdeme tři odlehčovací otvory.

DSCN8377

DSCN8363

Ovládání je jednoduché. Střelec natáhne nabíjecí páku co nejvíce dozadu, až se ozve slyšitelné cvaknutí. Pak do nabíjecího otvoru vloží naplněný zásobník, vrátí páku směrem dopředu a dolů a tím je zbraň připravená ke střelbě.

DSCN8365

  Pokud se střelec rozhodne z nějakého důvodu nevystřelit, má možnost vybít zbraň následujícím způsobem. Páku na levé straně posune směrem dolů (tím se vyřadí z činnosti mechanismus otáčející zásobníkem), pak natáhne nabíjecí kliku do zadní polohy, drží ji a zároveň zmáčkne spoušť a páku vrátí zpět do přední polohy. Tím dojde k uvolnění bicího mechanismu. Když chce opět vystřelit, tak stačí nabíjecí kliku natáhnout směrem dozadu, tím se bicí mechanismus opět natáhne, a vrátí kliku dopředu. Pokud chce vystřelit podruhé, nesmí zapomenout vrátit přepínací páku na levé straně opět nahoru. Nevím, co konstruktéra vedlo k tomuto prapodivnému způsobu ovládání. Asi snaha o možnost ukončit například lov bez nutnosti výstřelu. Možná vás napadlo provést to stejné tím, že natáhnete kliku dozadu, vyjmete zásobník, držíte páku, zmáčknete spoušť a vrátíte kliku dopředu, a tím pádem nepotřebujete žádnou přepínací páku. No, konstruktéra asi ne. Myslím, že kdyby místo toho k pušce přidal obyčejnou pojistku, udělal by mnohem líp.

DSCN8359

DSCN8360

S potěšením jsem zaznamenal, že co se týká zásobníků se konstruktéři nepouštěli do experimentů s různými budíky, ale vsadili na jednoduchý zásobník s otáčecím mechanismem skrytým v těle zbraně. Bohužel povrchová úprava zásobníku začala opadávat už po pár ranách, tady je jistě prostor k zlepšení.

DSCN8375

DSCN8370

Tlakový zásobník se plní klasicky quickfillem s 8 mm pinem. To je jednoduché a spolehlivé řešení, stejné jako například u HW100.

O zbytkovém tlaku je střelec informován na kontrolním manometru v přední části kartuše.

DSCN8358

Spoušť je standardního klasického tvaru. Při tisknutí klade nepříjemný odpor, ale to je společné všem Edgunům a souvisí to zřejmě s loveckým určením zbraně.

DSCN8357

Pažba je zakončena jednoduchou botkou s logem firmy  - psem bez ocasu. Slícování botky s dřevěnou částí má k dokonalosti daleko...

DSCN8355

Pažba obecně patří k nejslabším článkům Edgunů, je na ní vidět, že je maximálně zjednodušená kvůli technologii výroby na CNC strojích. Je to prostě takové prkno. Tvar rukojeti bych si také dokázal představit lepší a příjemnější na úchop.

DSCN8366

Vlastní střelba proběhla bez překvapení, vše fungovalo tak jak má a opět se potvrdilo, že Edguny jsou velmi přesné zbraně. Nicméně komfort střelby je nebojím se říct tragický, jelikož možnost opakovat rány rychle za sebou je limitována bullpup koncepcí s klikou úplně vzadu. Takže když ještě připočtu značnou sílu, kterou je nutné vyvinout k natažení, tak vystřelit dvakrát za sebou bez totálního rozhození polohy je scifi.

DSCN8367

Nástřely byly provedeny střelivem JSB Exact 5,5 mm na vzdálenost 30 metrů v poloze ve stoje s oporou. Terče si můžete prohlédnout na přiložených fotografiích. Druhý terč byl střílen se snahou o co nejrychlejší střelbu, pokud se to tak ovšem dá nazvat, jelikož mezi každým výstřelem musíte vzít pušku do ruky, za značného úsilí ji nepřirozeně natáhnout a pak znovu zaujmout polohu.

DSCN8372

DSCN8373

Jsem si vědom, že ač to nebylo zamýšleno, článek vyznívá poměrně kriticky, ale vzhledem k ceně za jakou se Matador prodává, nemohu jinak. Zásobníková verze přišla v poslední chvíli, protože v této oblasti Edgunu poněkud ujížděl vlak. Na druhou stranu dostanete velmi kvalitní a přesnou pušku s netradičním tvarem a s minimální délkou. A navíc stále ještě s nádechem výjimečnosti. Dobrá zpráva také je, že součástí dodávky je i kvalitní praktický obal pro bezpečné přenášení a s kapsami pro úschovu příslušenství.

DSCN8376

DSCN8380

Pro vložení komentáře se přihlaste.

Copyright © 2013 - 2024 Fieldtarget.cz. Vytvořila POČÍTAČOVÁ POHOTOVOST s.r.o.
Nahoru