Fieldtarget

Air Arms ProSport

Hodnocení uživatelů:  / 0
NejhoršíNejlepší 

Nejen mezi větrovkami vznikají nové modely. Pístové vzduchovky si mezi střeleckou veřejností stále nacházejí své příznivce. Hlavní důvod je jasný - nezávislost na zásobování stlačeným vzduchem z tlakové láhve, případně na namáhavém plnění pomocí ruční pumpy. Dalším důvodem obvykle bývá nižší cena, což však příliš neplatí u představované zbraně. A další nemalá skupina střelců upředňostňuje estetické hledisko, samozřejmě spolu s dokonalou funkčností.

AA Prosport-2

Prosport

A těmto střelcům vychází vstříc anglická firma Air Arms s modelem Prosport. Při jeho konstrukci byly zohledněny všechny požadavky na dnešní moderní vzduchovky. Na první pohled je výborně zpracovaný, po uchopení padne do ruky, na což má vliv zkrácená hlaveň, jejíž malá délka je nejen z důvodu optimálního vyvážení (aby zbraň nebyla příliš těžká na předek), ale také z důvodu zkrácení cyklu výstřelu. Je nutné si uvědomit, že diabolka vzhledem k relativně nízké rychlosti se v hlavni nachází podstatně delší dobu než je tomu obvyklé u palných zbraní a proto jakékoliv zkrácení délky jejího pobytu ve zbrani působí příznivě na přesnost střelby. Zároveň má délka hlavně u pístové vzduchovky na energii střely minimální vliv, proto střelec ani nemusí mít obavu o celkový výkon zbraně. U nás je sice výkon vzduchovek poněkud nesmyslně omezen na 16J , ještě méně než v odzbrojené Anglii (16,3J), případně zbraňovými předpisy svázaném sousedním Polsku (17J), ale na druhou stranu to umožňuje optimalizovat konstrukci s ohledem na omezení výkonu, tedy zbraně mohou mít kratší hlavně a menší hmotnost s ohledem na celkové namáhání soustavy.

AA Prosport-4

IMG_3482 fukusima veverka

Co okamžitě zaujme střelce, který se seznámí se zbraní poprvé, je způsob natahování.  Hlaveň je pevně spojena s tělem a nikde není vidět natahovací páka. Ta je ukryta zespodu v předpažbí a v při střelbě nebo v klidové poloze nijak nenarušuje celkový obrys zbraně. Nepoučený člověk si tedy Prosport snadno může splést s palnou zbraní. Namísto obvyklých způsobů natahování jako je zlamovací hlaveň, případně páka pod hlavní nebo zboku, použila firma Air Arms, poněkud nezvyklejší způsob, podřízený tedy především estetickému hledisku. To však nemá vliv na funkčnost, zbraň se natahuje snadno. Jinak je řada dílů shodná s modelem TX200, který byl představen v jednom z předešlých článků.

IMG_2377 2010-10-23 sraz25

AA Prosport-5

Testovaný model má bukovou pažbu s vysokou lícnicí s patkou rukojeti zdobenou vloženým kroužkem z odlišně zbarveného tvrdého dřeva (zřejmě mahagon) a je v u vzduchovek poněkud méně oblíbené ráži 5,5mm.  Pažba je zakončena pružnou gumovou botkou, která má za úkol tlumit (i když minimální) zpětný ráz a zpříjemňovat tak střelbu. Exponovaná místa jsou kvůli lepšímu držení a vzhledu pokrytá strojovou rytinou. Na zbrani se nenachází žádná mechanická mířidla, od počátku byla konstruována pro střelbu s optickým zaměřovačem. Pro něj se na pouzdře pístu nachází dlouhá rybina s drážkou ve standardní šířce 11mm. Zpracování jednotlivých součástí je výborné, nesrovnatelné se zbraněmi turecké, španělské, natož čínské provenience.

AA Prosport-6

IMG_1479 2009-10-17 sraz17

Hlaveň je v souladu s moderními trendy usazena na střed pístu. To umožňuje příznivější proudění stlačeného vzduchu do hlavně v okamžiku výstřelu. Spoušť má stavitelný odpor i délku chodu, má hladký chod a při spouštění na mě působila příznivým dojmem. Nezaznamenal jsem žádné drhnutí známé z levných zbraní.

Po natažení napínací páky se odkryje rozměrné nabíjecí okénko, které umožní do hlavně vložit diabolku. Zároveň dojde k automatickému zajištění pojistkou, která se nachází vzadu na levé straně a je ovládaná palcem střílející ruky. Z bezpečnostních důvodů není možné pojistku odjistit, pokud není napínací páka v klidové poloze pod hlavní. Pod okénkem je umístěn otvor umožňující propadnutí dabolky v případě, kdy se nepodaří správně zasunout střelu.

Zbraň je osazena střeleckým dalekohledem Falcon 10x44 s osnovou typu Mildot a s paralaxou regulovatelnou od 10m pomocí bočního točítka na levé straně (Side focus) usazenou v dvojdílné ocelové montáži z produkce firmy Kozap. U těchto montáží doporučuji včasnou výměnu bočních šroubů, které mají otvor na zbytečně malý imbus za šrouby s větší hlavou, navíc ty původní jsou z nepříliš vhodného materiálu, takže při silnějším utažení se v nich imbus snadno protočí. Na fotografiích jsou šroubky již vyměněné. Zdaleka nejsem sám, kdo si pak musel pomáhat pilkou na železo a řezat do šroubu drážku aby je mohl vykroutit pomocí plochého šroubováku. Jinak se jedná o bezesporu kvalitní a mezi vzduchovými střelci hojně používané montáže.

IMG_2375 2010-10-23 sraz25

AA Prosport-7

Při střelbě se Prosport chová neutrálně, cyklus výstřelu je rychlý a zpětný ráz střelec pociťuje minimální. Na postup při natahování a nabíjení je potřeba si chvili zvyknout, přecijen se jedná o nezvyklý systém. Ovšem není to nic, co by člověk musel po odstřílení padesáti ran nějak řešit, přejde to do krve rychle.

AA Prosport

K testu byly použity diabolky JSB Exact Jumbo s váhou 1,03 gramu. Nástřelku provedenou na vzdálenost 30m v sedě s oporou si můžete prohlédnout na přiložené fotografii.

AA_Prosport

Prosport není levná záležitost, ale vzhledem ke kvalitě a užitným vlastnostem je cena přijatelná. Uplatnění najde především při soutěžích typu Hunter Field Target nebo při tréningové zábavné střelbě bez nutnosti návštěv střelnice. Cena zbraně s bukovou pažbou činí cca 14 000 korun, s ořechovou pažbou je o cca 1 500 korun dražší.

AA Prosport-3

Dovozcem zbraní Air Arms se v nedávné době stala firma JSB Match Diabolo. Dovážený sortiment si můžete prohlédnout na stránkách www.schulzdiabolo.cz. Případně lze nákup řešit individuálním zasláním z Anglie.

Pro vložení komentáře se přihlaste.

Copyright © 2013 - 2024 Fieldtarget.cz. Vytvořila POČÍTAČOVÁ POHOTOVOST s.r.o.
Nahoru