Fieldtarget

Weihrauch HW90

Hodnocení uživatelů:  / 7
NejhoršíNejlepší 

Jaká je nejlepší pístová vzduchovka na světě? Tak to se v článku nedozvíte. Za to si můžete přečíst o jednom z kandidátů, kteří by na titul nejlepší vzduchovky mohli aspirovat, o vzduchovce z dílny známé německé firmy Weihrauch, modelu HW90.

Weihrauch HW90-003

U nás je především populární model HW97K, který je považován za jakýsi etalon mezi kvalitními pístovkami. HW90 je vzduchovka klasického střihu s lámací hlavní, tedy asi s nejrozšířenějším způsobem jak stlačit píst, kdy se hlaveň využije jako páka. Tento způsob má velkou výhodu v tom, že je jednoduchý a časem prověřený, nepotřebuje žádné zvláštní těžké součástky (samostatnou napínací páku).

Weihrauch HW90-004

Weihrauch HW90-017

Stovky let se ve vzduchovkách využívala síla stlačené pružiny. Před lety napadlo firmu Theoben, že k pohonu pístu může využít sílu stlačeného plynu. Když vzduch uzavřete do válce, kde jedna strana bude pohyblivá, tak bude pružit. Principiálně se jedná o stejný mechanismus, který například zvedá víko kufru u auta. Výrobce si od tohoto způsobu slibuje rychlejší pohyb pístu, dále hladší chod, když se na systém nepřenáší nežádoucí vibrace a zkrutný pohyb jako u klasické pružiny. A nesmíme zapomenout také velmi snadnou regulaci výkonu, když můžeme měnit tlak v pracovním prostoru za pístem.

Weihrauch HW90-015

Weihrauch HW90-036

Hned na první pohled na zadní část zbraně je tedy jasné, že tady něco nehraje.

Weihrauch HW90-028

V zadní části pouzdra je viditelně vystupuje větší šroub s příčnou drážkou, který slouží jako krytka. Po jejím vyšroubování se odkryje otvor, ve kterém je schovaný ventil pro přístup stlačeného vzduchu. Po našroubování adaptéru a připojení k tlakové pumpě je možné tlak vzduchu doplnit na požadovanou úroveň. Pokud naopak potřebujete tlak snížit, stačí na ventil nějakým vhodným způsobem zatlačit a vzduch vypustit. Znám pár lidí, kteří si při snižování energie pod 16 joulů kvůli HFT závodům u pružinových vzduchovek prožili hotové martyrium, tady je to záležitost na pár minut.

Nemusím snad dodávat, že samozřejmě je potřeba mít vhodný manometr, kterým tlak vevnitř zkontrolujete. Pokud chcete experimentovat, tak pumpa s hadicí a měřící přípravek se dodává zvlášť a je nutné je přikoupit. Nicméně k vlastní střelbě nic z toho nepotřebujete.

Weihrauch HW90-029

Weihrauch HW90-001

HW90 se dosti vymyká z celé produktové řady Weihrauch. Kromě technologie Gas Ram je to jednoznačně největší a nejvýkonnější vzduchovka, kterou firma vyrábí. Při prvním setkání vás zarazí především hmotnost, která se u holé zbraně pohybuje okolo 4,5 kg. Při nastavení zbraně na maximální výkon se dosahovaná rychlost diabolky v ráži 4,5 mm blíží 320 m/s (v případě ráže 5,5mm až 260 m/s), což s běžnou diabolkou znamená výkon kolem 28 J ( 35 J). Existuje i varianta v ráži 6,35 mm, ale o té nejsou dostupné informace.

Weihrauch HW90-002

Weihrauch HW90-032

Hlaveň je poměrně dlouhá, celkem měří na délku 50 cm.

Weihrauch HW90-005

Zajímavostí je zasazení hlavně do přední kostky pomocí převlečné matice, stejně jako u modelu HW98. Přece jen běžnější bývá obyčejné zalisování hlavně do otvoru.

Weihrauch HW90-021

Weihrauch HW90-006

Na rozdíl od ostatních modelů, které mají automatickou pojistku v zadní části pouzdra pístu, má HW90 pojistku před lučíkem a ta tak tvoří jeho součást. Tlačítko pojistky tvoří příčný čep, který se zajistí při každém zlomení hlavně. Odjišťuje se poněkud nečekaně pomocí malé páčky před lučíkem. Po odjištění je možné zbraň opětovně zajistit jednoduchým stisknutím čepu, což u ostatních modelů není možné.

Weihrauch HW90-007

Weihrauch HW90-023

Weihrauch HW90-040

Pažba je zakončena jednoduchou gumovou botkou v hnědé barvě. Ta je pokryta příčnými zářezy, aby neklouzala v rameni.

Weihrauch HW90-008

Weihrauch HW90-009

Weihrauch HW90-010

Na konci hlavně je připevněná v podélné drážce tunelová muška. Na testované pušce je plátek ve tvaru perličky. Plátek je velmi tenký a umožňuje přesné zamíření i na menší předměty.

Weihrauch HW90-011

Pažba má zvýrazněnou lícnici a na exponovaných místech je pokryta hlubokou rybinou, která plní protiskluzovou funkci.

Weihrauch HW90-012

Weihrauch HW90-014

Weihrauch HW90-016

 Hledí je dost vychytané, tvoří ho odpružený plátek čtvercového tvaru, který můžete snadno otáčet a volit tak čtyři druhy zářezů, podle toho jaký preferujete nebo který je výhodnější pro daný typ cíle. Výškovou i stranovou korekci nacvakáte pomocí vroubkovaných koleček ovládaných lehce prsty, nepotřebujete žádné nástroje.

Weihrauch HW90-019

Weihrauch HW90-033

Obecně největším problémem lámacích vzduchovek jsou vůle mezi hlavní a pouzdrem pístu, to je jeden ze znaků, který odlišuje kvalitní zbraně od běžné produkce. Pokud střílíte přes otevřená mířidla, tak to nijak nevadí, protože hledí s muškou jsou na hlavni. Jiná situace však nastává, když použijete střelecký dalekohled. Vůle v uložení pak může způsobovat nepředvídatelné změny v nástřelu. Výrobci levnějších zbraní (Cometa, Gamo atd.) to zpravidla řeší silným stažením hlavně bočními šrouby, což sice pomáhá rozptylu, ale značně to komplikuje nabíjení zbraně, kdy především zaklapnutí hlavně jde obtížně. Výrobci ještě levnějších zbraní to zpravidla neřeší vůbec a podle toho pak vypadají výsledky na terči. Weihrauch věnuje úpravě a povrchu styčných ploch mezi hlavní a tělem zbraně mimořádnou pozornost. U HW90 jsou vůle minimální, ani při pohledu proti světlu se mi nepodařilo objevit mezeru, přitom hlaveň chodí hladce a aretační čep jde snadno zaklapnout.

Weihrauch HW90-022

Weihrauch HW90-013

Pouzdro závěru je pro montáž optiky opatřeno dlouhou a hlubokou drážkou s roztečí 11 mm. V zadní části jsou tři zahloubení pro jistící šroub montáže anebo pro umístění externího stopperu, aby vám puškohled vlivem zpětného rázu necestoval po zbrani. Na boku je pak vyraženo varování, že si před použitím máte přečíst manuál a adresa firmy.

Weihrauch HW90-027

Weihrauch HW90-030

Střelecký test jsem provedl nejprve s otevřenými mířidly na vzdálenost 10 metrů. Poloha byla v sedě u stolu s oporou o střelecký klínek, který normálně používám při střelbě v kleče, ale jinak je to výborná pomůcka pro nastřelování místo bagu.

Weihrauch HW90-024

Pro test na větší vzdálenost jsem na zbraň nasadil moji oblíbenou optiku Bushnell 6-24x50 Elite 4200 Tactical s osnovou MilDot. Střílel jsem ve stejné poloze v sedě s oporou na vzdálenost 30 metrů. Foukal proměnlivý a poměrně čerstvý vítr zleva, tak jsem jeho vliv kompenzoval  předsazováním podle pocitu. Bavilo mě to, a tak jsem vystřelil hned 30 ran.

Weihrauch HW90-025

Musím říct, že jsem si s chutí zastřílel. HW90 se vymyká všem ostatním vzduchovkám. Je velká a těžká, cítíte, že něco držíte v ruce. Je to prostě kus železa, materiálem u Weihrauchu nikdy nešetřili, ale tady je to znát ještě víc.

Weihrauch HW90-034

Samozřejmě asi čekáte, kdy už konečně řeknu něco k Gas Ramu. No, tak to záleží, s čím to porovnám. Ten výstřel je pocitově skutečně takový kratší a tišší, necítím tam takové ty vibrace a chvění jako u běžných vzduchovek, chová se to velmi podobně jako HW97k, ve které mám V-Mach pružinu a tuningové doplňky. Co se týká zpětného rázu, tak můžu s klidným svědomím vyvrátit zprávy, že je nižší. Pocitově ho sice snižuje vyšší hmotnost zbraně, ale jinak se jedná o prudký pohyb těžkého pístu a je jedno jestli ho dopředu žene ocelová pružina nebo plynový píst, to je prostě fyzika, ta se oblafnout nedá. Standardně je vzduchovkový ráz trochu jiný než u palných zbraní, v první fázi po spuštění letí hmotný píst dopředu a zpětný ráz tedy působí směrem vzad. Pak píst narazí na polštář stlačeného vzduchu, a vrhne zbraň kupředu. Při tom nárazu se stlačený vzduch prudce zahřeje (diesel efekt), čímž se ještě zvýší účinnost (rozpínavost - zvýší se tlak), píst odskočí asi 5 mm dozadu a zároveň dochází k vymetení diabolky z hlavně. To je také zároveň důvod, proč se ze vzduchovky nikdy nesmí střílet naprázdno - bez špuntu z diabolky píst narazí bez odporu přímo na čelo pouzdra a dochází k rychlému poškození těsnění nebo k prasknutí pružiny.

Weihrauch HW90-037

Weihrauch HW90-041

Neodolal jsem a pušku si vzal na chatu, a vystavil ji přímému srovnání s mou HW97KT. Střílel jsem z každé po pár ranách na střídačku, bavil jsem se ustřelováním větviček, které vyčnívaly ze sněhu, a tak jsem z každé vystřelil na jeden zátah asi sto ran a přitom pozoroval jejich chování při střelbě.

Weihrauch HW90-042

Ergonomie je bez diskuze na straně HW97KT, její držení je přirozené, prst snadno dosáhne na spoušť, lícnice je uzpůsobená použití puškohledu, botka je stavitelná, puška je krátká kompaktní, snadno ovladatelná. HW90 je dlouhá a těžká, při střelbě z ní musíte více ohýbat ruku v zápěstí, abyste dosáhli na jazýček spouště.

Ohledně chování při střelbě se nedá vytknout nic oběma zbraním. Obě pušky byly nastaveny na výkon 16 joulů. HW90 má výstřel takový kratší a tvrdší, HW97KT s V-Mach tuningem má projev velmi podobný, je těžší na předek, cyklus výstřelu je jakoby táhlejší a zpětný ráz rozložený do delší doby. Všechno je to však spíše otázka zvyku.

Weihrauch HW90-043

Ovládání a pohodlí při střelbě je na straně HW90. Prostě jednoduše zlomíte hlaveň, objeví se krásně přístupný otvor do hlavně, do kterého vložíte diabolku, zaklapnete hlaveň, ukazováčkem střílející ruky odjistíte pojistku v lučíku a jste připraveni vystřelit. To u HW97 musíte prvně odjistit nabíjecí páku, po jejím natažení se odkryje nabíjecí okno, do kterého musíte zkušeně vložit diabolku, páku vrátíte zpátky a nakonec musíte složitě odjistit pojistku, která je přes ruku na levé straně, a pak můžete vystřelit.

Nechci hodnotit samotnou spoušť, protože u HW97KT ji mám nastavenou na dotek a u HW90 jsem ji po celou dobu testu nechal v továrním nastavení. Nicméně věřím, že obě jdou nastavit na podobné hodnoty.

Weihrauch HW90-047

Zkrátka HW90 je jednoduchá, bezpečná, takový dělník do lesa, prostě typická lovecká zbraň. Se sportovní HW97K se nedá příliš srovnávat, každá z nich je určená pro jiný segment střelby. HW90 je velikostí pístu a celkovými rozměry dimenzovaná na vysoký výkon, který je na lámací vzduchovku opravdu působivý. Navíc při pověstné kvalitě firmy Weihrauch nemám obavu, že se ta puška po pár krabičkách diabolek rozsype, tohle je prostě německá zbraň, na které se materiálem nešetřilo. Osobně jsem to nezkoušel, ale co jsem se doslechl, tak pokud je výkon nastavený k maximu, tak k natáhnutí HW90 je potřeba skutečně velká síla a delší střelba je už záležitost pro opravdové chlapy, takže výrobce zjevně ví, proč tam ten materiál musí být. Technologie Gas Ram je pro mě otázkou především z pohledu údržby a životnosti, ovšem vypadá to dost jednoduše, takže pravděpodobně bude nutné jednou za pár let vyměnit nějaké těsnění. Ono ani životnost klasické pružiny zdaleka není neomezená, v mé HW97K vydržela pár tisíc ran. Takže ono to asi vyjde nastejno, akorát HW90 má tu fantastickou možnost ladění tlaku vzduchu v pístu. Oceňuji pevná mířidla, ta se mi opravdu líbila. Muška je krásně jemná a dá se s ní bez problémů mířit i na velké vzdálenosti. Klidně si dovedu představit, že pokud bych pušku používal jen k loveckým účelům, tak bych vůbec nepotřeboval střelecký dalekohled.

Weihrauch HW90-038

Takže, je to nejlepší lámací vzduchovka na světě? Hmm...

Weihrauch HW90-035

Za zapůjčení zbraně k recenzi děkuji e-shopu www.zbrane-vzduchovky.cz

 

Komentáře   

 
# 2Luky2 2017-03-25 19:37
Pekná recenzia a ešte krajšia vzduchovka. Bolo by zaujímavé ju porovnať s Dianou 340 n-tec. Ale myslím že ta nemá nastaviteľný výkon ... takže HW 90ka je top ... zaujímala by ma presnosť v 4,5mm pri 320m/s ...
 
 
# Kubajzz 2017-03-27 10:48
Díky za pochvalu. :)
Z Diany 340 n-tec jsem ještě nestřílel.
Tipnu si, že přesnost při 320 m/s nebude dobrá, to už je na diabolku moc rychlé. Chtělo by to spíš těžší střelivo a rychlost kolem 280 m/s.
 

Pro vložení komentáře se přihlaste.

Copyright © 2013 - 2024 Fieldtarget.cz. Vytvořila POČÍTAČOVÁ POHOTOVOST s.r.o.
Nahoru