Fieldtarget

Air Arms TX200

Hodnocení uživatelů:  / 1
NejhoršíNejlepší 

Další představovaná vzduchovka je z kategorie pístových vzduchovek s pevnou hlavní a natahováním pomocí spodní napínací páky. Základní výhoda těchto zbraní je nezávislost na stlačeném vzduchu. Stačí vzít do kapsy krabičku diabolek a střelec může bez starosti střílet celý den, aniž by ho omezoval obsah tlakové kartuše. Plnění stlačeným vzduchem je obecně největší výhoda a zároveň nevýhoda větrovek. Kdo někdy nesl 15litrovou tlakovou láhev na větší vzdálenost, jistě mi dá za pravdu. Existují i menší „příruční“ tlakové láhve o objemu kolem dvou litrů, ale ty nevydrží dlouho. I tak váží stejně jako celá puška i s optikou. V prodeji jsou i lehké kevlarové tlakové láhve, které vydrží naplnění tlakem až 300 barů, ale jejich cena je opravdu vysoká a blíží se ceně větrovky.

100_3629 aatx200

Pístovky mají stále své kouzlo, jsou nenáročné na údržbu a příprava ke střelbě je jednodušší. Ovšem vždy je to něco za něco. Cena za tyto výhody oproti větrovkám jsou především větší rozměry, zvýšená námaha při natahování a tím vyšší svalové vypětí střelce, které nepřispívá k přesnosti střelby a  dále ráz pístu, který je u silných vzduchovek opravdu znatelný. To znamená snížený komfort střelby, sníženou přesnost a nutnost použití kvalitních montáží a střeleckých dalekohledů.

100_3625 aatx200

Výkonné vzduchovky jsou především velké a těžké. Souvisí to s předpokládanou životností systému a s výkonem zbraně, jelikož k vysokému výkonu je potřeba stlačit velký objem vzduchu. Konstruktéři to řeší buď zvětšením průměru pístu nebo prodloužením délky jeho chodu. Typická chyba, které se často lidé dopouštějí, je výměna napínací pružiny za silnější. Pokud na ni není vzduchovka konstruována, tak výměna výkon zvýší minimálně (nepřčiměřeně) a přinese pouze snížení životnosti zbraně, zvýšenou námahu při natahování, zhoršení rozptylu a hlavně zvětšení rázu. Člověk pak má pocit, jak je vzduchovka silná, když tolik „kope“. Ovšem při změření rychlosti diabolky se pak diví, kde je vlastně ten kýžený výkon.

100_3628 aatx200

Typický průběh výstřelu z pístové vzduchovky vypadá následovně. Po stisknutí spouště dojde k uvolnění relativně těžkého pístu, který je tlačen dopředu a stlačuje vzduch před svým čelem. Zbraň se dává do pohybu opačným směrem, vzniká zpětný ráz a pohyb hlavně směrem nahoru z důvodu konstrukce pažby, která je níže než osa pístu. Navíc se u pístovek přidává pohyb do strany, který je způsoben vinutím pružiny. Jelikož diabolka na začátku hlavně je vlastně zátka, která brání průchodu stlačeného vzduchu, tak pohybující se píst po určité době narazí do „polštáře“ stlačeného vzduchu (v ten moment tlak před pístem kulminuje a diabolka se dává do pohybu), od kterého se odrazí několik milimetrů zpět. Proto se taky ze vzduchovek nesmí střílet bez diabolky naprázdno, protože pak čelo pístu s těsněním bez odporu prudce narazí přímo na konec pouzdra pístu a může se snadno poškodit těsnění, případně může prasknout pružina. Poměr hmotnosti a velikosti jednotlivých součástek, síly pružiny, objemu stlačovaného vzduchu a délky hlavně musí být tedy v optimální rovnováze, kterou konstruktér při vývoji bral v úvahu. Proto jakákoliv jednotlivá změna obvykle nepřinese pozitivní efekt.

100_3632 aatx200

Britská firma Air Arms je známá nejen širokým sortimentem větrovek, ale věnuje se i příznivcům pístových vzduchovek. Model Air Arms TX 200 HC je typickým zástupcem vzduchovek středního výkonu určených pro střelbu na závodech field target a lov škodné a drobné zvěře v zemích, kde je to povoleno. Zkratka HC znamená Hunting carbine, což není nic jiného než základní model TX200 se zkrácenou hlavní a integrovaným kompenzátorem. Neobsahuje pevná mířidla, protože na tomto typu zbraní se používají pouze střelecké dalekohledy. Hlaveň je poměrně krátká (242 mm, s kompenzátorem 320 mm) z důvodu snížení celkové délky a snadnější ovladatelnosti při lovu, kdy se střelec musí pohybovat například v hustém porostu. Výrobce zvolil konstrukci s pevnou hlavní a spodní napínací pákou. Zbraň je v ráži 4,5 mm a s výkonem v zákonném limitu do 16J. Celková délka činí 974 mm a hmotnost 3,9 kg.

100_3634 aatx200

Příprava ke střelbě se provádí natažením mechanismu spodní napínací pákou, tím dojde k odkrytí nabíjecího okénka a tak se umožní zasunutí diabolky do hlavně. Zároveň dojde k zajištění zbraně. Bezpečnostní pojistky jsou dvě. První je pojistka proti náhodnému spuštění v době, kdy má střelec prsty v nabíjecím okénku a vkládá diabolku do hlavně. Toto riziko je řešeno západkou, která zapadá do výřezů na pístu a nachází se na pravé straně za nabíjecím okénkem a v zajištěném stavu blokuje pohyb pístu směrem dopředu. Před vrácením napínací páky zpět pod hlaveň je nutno západku stisknout, teprve pak lze pákou pohnout. Druhá pojistka slouží k znemožnění nechtěného výstřelu a nachází se vzadu na levé straně pouzdra pístu. Při každém natažení zbraně dojde k jejímu automatickému zajištění a před každým výstřelem je nutné pušku odjistit.

Pažba je dřevěná s výraznou zvýšenou lícnicí, úchopové plochy má pro jistější držení zdrsněné rybinou, která zároveň plní dekorativní funkci. Zpracování kovových částí je na vysoké úrovni, jak je ostatně u zbraní z produkce Air Arms zvykem. Chod všech součástí je hladký, nic se neviklá ani nevrže. Celkově je vzduchovka dobře vyvážená, při střelbě se chová kultivovaně, neslyšíme žádné řinčení pružiny typické pro levné vzduchovky, cyklus výstřelu i zpětný ráz je krátký a nepůsobí nepříjemným dojmem. Nástřel na 25 m diabolkami JSB Exact si můžete prohlédnout na přiložené fotografii terče. Spoušť má hladký chod s bodovým spuštěním a je stavitelná.

100_3667 aatx200

Poněkud rozporuplným dojmem na mne působila západka proti nechtěnému vypuštění pístu. Je umístěna dost vysoko na pravé straně pušky a při vracení páky dopředu se musí západka zároveň zmáčknout prsty levé ruky, což byl i pro mou větší ruku obtížný úkol beze změny úchopu předpažbí. Zvlášť to vyniklo při střelbě vleže. Podle mého názoru by západka měla být umístěna na opačné straně, kde by se pohodlně mačkala palcem levé ruky. Také pojistka proti nechtěnému výstřelu je bez změny úchopu špatně dosažitelná podobně jako u Weihrauchu HW97k.

Celkově však na mne zbraň zapůsobila velmi příznivým dojmem a osobně si myslím, že co se týká vnějšího vzhledu se jedná asi o nejpěknější sériově vyráběnou vzduchovku se spodní napínací pákou.

Pořizovací cena při nákupu ze zahraničí se pohybuje okolo 11 tisíc korun. Oficiálním dovozcem je JSB Match Bohumín.

Pro vložení komentáře se přihlaste.

Copyright © 2013 - 2024 Fieldtarget.cz. Vytvořila POČÍTAČOVÁ POHOTOVOST s.r.o.
Nahoru