Fieldtarget

HW 97k

Hodnocení uživatelů:  / 3
NejhoršíNejlepší 

Další představovanou vzduchovkou je opět výrobek německé firmy Weihrauch, konkrétně model HW97k. Svému vzniku zbraň vděčí narůstající popularitě soutěží HFT (hunter field target), tedy střelbě na siluety volně venku v přírodě. Konstrukčně vychází z modelu HW77, od kterého se liší kratší hlavní (odtud označení K - kurz) z důvodu lepšího vyvážení a ovladatelnosti a vynecháním pevných mířidel, protože pro soutěže v FT se předpokládá vybavení zbraně optickým zaměřovačem - puškohledem. Vzduchovka je určena zájemcům o vzduchovou střelbu, kteří si z nějakého důvodu nechtějí pořídit větrovku.

100_2937 hw97k

 

IMG_0516 hw97k

100_3462 hw97k

Slabým konstrukčním bodem běžných pístových vzduchovek je místo, kde se láme hlaveň. Prakticky nelze zajistit, aby nedocházelo k viklání hlavně, a proto je pro přesnou střelbu nutné použít hlaveň pevně spojenou s pouzdrem pístu. U HW97k je to řešeno spodní napínací pákou. Po zmáčknutí tlačítka záchytu páky pod ústím hlavně se tlakem na páku natáhne mechanismus zbraně a zároveň dojde k odkrytí nabíjecího okénka, které je dostatečně rozměrné, aby nabíjení nedělalo problémy ani střelci s velkou rukou. Při natažení dojde k automatickému zajištění pojistkou, která je poněkud nešťastně umístěna na levé straně pouzdra pístu a ovládá se palcem pravé ruky.

100_2931 hw97k

hw97k

100_3463 hw97k

Zbraň má celkovou délku 1030 mm a hmotnost 4 kg, nejedná se tedy o žádného drobka. S montáží a optikou se hmotnost blíží hranici 5kg. Vzduchovky těchto výkonových parametrů však musí být dostatečně masívní, aby byla zaručena jejich dlouhá životnost. Hlaveň měří na délku 300 mm a na konci je prodloužena kompenzátorem, který má za úkol oddělit vířící vzduch za ústím hlavně od diabolky, což má kladný vliv na přesnost střelby. Kompenzátor vzhledově připomíná tlumič, nejedná se však o tlumič, protože neobsahuje žádné přepážky ani nesnižuje hluk výstřelu. Pažba je mořená buková s výraznou lícnicí, úchopové plochy jsou zdrsněny rybinou, existuje i verze s pažbou s laminovaného dřeva. Prodává se ve čtyřech rážích (4,5 mm, 5 mm, 5,5 mm a 6,3 mm) a ve třech výkonových skupinách (7,5J, 16J a 21J). S ohledem na lepší balistické vlastnosti a kvůli omezením naší legislativní normou jsem zvolil ráži 4,5 mm s výkonem 16 J. Zpracování je na výborné úrovni, zvnějšku nikde nejdou vidět stopy po nástrojích ani otřepy známé z levnějších vzduchovek.

100_3474 hw97k

100_2933 hw97k

Na vzduchovém válci je vyfrézována drážka pro uchycení montáže zaměřovacího dalekohledu o standardním rozměru 11 mm, která je dostatečně hluboká a dlouhá. Tím je zabezpečeno pevné uchycení a bezproblémový posun střeleckého dalekohledu podle požadavků střelce. Vršek zbraně má kulatý profil, takže dávejte pozor při nákupu montáže pro optiku, například ocelová montáž pro malorážku ZKM nelze bez úpravy spočívající v odbroušení spodní části použít. Pro výkonné pístové vzduchovky je nezbytné používat kvalitní ocelové montáže a kvalitní zaměřovací dalekohledy, protože dochází k prudkým pohybům poměrně hmotných součástí, takže zpětný ráz je svou charakteristikou podobný výstřelu z palné zbraně, navíc prudce zbržděný nárazem pístu, který se nejprve odrazí od „polštáře“ stlačeného vzduchu několik milimetrů zpět a pak teprve následuje náraz na čelo pouzdra pístu, tudíž dochází i k „dozvukům“ zpětného rázu. Dále systém musí vydržet mnohonásobně větší počet výstřelů než je obvyklé u palných zbraní, počet ran, které leckterý myslivec vystřílí za rok, je vzduchovkář schopen vystřelit za hodinu. To si bohužel málokdo uvědomí a proto je zvykem na vzduchovku kupovat levnou optiku, která svou kvalitou neobstojí a odporoučí se po pár stovkách nebo i desítkách výstřelů.

100_3596 hw100a97

Zdařilou konstrukcí je spoušť Record. U vzduchovek obecně je velký problém s tím, že se vyžaduje, aby se spouští pokud možno co nejlehčeji uvolňovaly co největší síly. Takže obecně čím silnější pružina tím tvrdší spoušť. Zde spoušťové ústrojí tvoří jeden vyjímatelný celek, kde je záchyt pístu předepjat pomocnou a poměrně silnou pružinou, která pomáhá vytrhnout záchyt ze záběru a umožňuje hladké spuštění. Chod spouště je nastavitelný dvouodporový s bodovým spuštěním bez známek drhnutí. Stavěcí šroub je zbytečně rozměrný se závitem s velkým stoupáním a při střelbě jeví tendenci se samovolně postupně vytáčet, proto je vhodné ho po nastavení požadované hodnoty odporu spouště zakápnout barvou nebo lakem.

100_3455 hw97k

Výstřel je vnímán jako krátký a razantní. Zpětný ráz není vzhledem k hmotnosti zbraně a celkovému rozložení hmotnosti tak výrazný jako u vzduchovek se srovnatelným výkonem jako jsou Hatsan nebo Gamo.

100_2939 hw97k

Ze vzduchovky lze za použití kvalitní optiky poměrně přesně střílet na vzdálenost do 50 metrů, v případě větších cílů jako je petláhev nebo krabice od džusu i dál. Nástřel s diabolkami JSB Exact vsedě s oporou na 31 m si můžete prohlédnout na přiložené fotografii.

ltercHW97k

Pořizovací cena holé zbraně se pohybuje okolo 10 500 korun (z Německa cca 300 eur). Příslušenství je poněkud levnější než v případě větrovky, protože nepotřebujete pumpu nebo tlakovou láhev. Stejně tak i samotná střelba je levnější, neboť odpadá starost o stlačený vzduch.

Pro vložení komentáře se přihlaste.

Copyright © 2013 - 2024 Fieldtarget.cz. Vytvořila POČÍTAČOVÁ POHOTOVOST s.r.o.
Nahoru