Fieldtarget

HW100 novinky

Ratio:  / 5
MaloBueno 

Weihrauch HW100 není nutné zdlouhavě představovat. Na trhu existuje již více než 15 let a dodnes ji v kategorii lovecký opakovací sportster nikdo nepřekonal. A není to tím, že by se ostatní firmy nesnažily. Dokonce ji nepřekonala ani sama firma Weihrauch, když přišla s poměrně nepovedeným modelem HW110.

HW100 je v zásadě dokonalá. Je spolehlivá, potřebuje minimální údržbu, má geniálně vyřešené nabíjení, jednoduché diskové zásobníky pod osou hlavně, spolehlivý regulátor tlaku, účinný tlumič, nenabijete do hlavně dvě diabolky, boční páka nepřekáží puškohledu, jednoduchý plnící pin a asi jsem ještě pár věcí zmínit zapomněl. Jelikož se s těmito puškami pravidelně setkávám při servisování, tak jsem si všiml, že s postupem času došlo k několika změnám, které jsou sice minimální, nicméně stojí za zmínku.Jedinou výtku bych měl ke kartuši, která je sice nerezová a naprosto nezničitelná, ale mohla by mít nižší hmotnost. Ovšem i to je poněkud individuální záležitost, protože spousta střelců pušky dovažuje. Pokud preferujete nízkou hmotnost, tak to naštěstí řeší aftermarket titanovými a hliníkovými kartušemi. Před pár lety jsem se na to ptal na výstavě IWA přímo zástupců firmy Weihrauch a ti mi tvrdili, že vědí, že to mají těžké, ale zato jsou jejich kartuše nejbezpečnější a to je pro ně na prvním místě.

Tady je pár změn z poslední doby. Pažba se měnila několikrát, momentálně se model S prodává s oboustrannou pravolevou pažbou s výrazně skloněnou rukojetí  a s vykrojeným předpažbím z ořechového dřeva. Pažba je velmi dobrá, ale ta obojetnost je kompromis, ty starší verze se pravákovi držely prostě lépe. Na druhou stranu levák si z nich nevystřelil.

HW100 new

Firma změnila tlumič, teď má vepředu nápis Nur für Druckluftwaffen (jen pro vzduchovky) a má poněkud jiný tvar. Ovšem staré dobré natáčky do vlasů v něm najdete pořád. :)

HW100 new 002

HW100 new 003

Uvnitř se taky za těch 15 let událo několik změn, například zdokonalený přechod vzduchu do hlavně, ale to už je záležitost stará pár let.

HW100 new 007

Další výraznou změnou je nabíjecí páka. Ta má teď na sobě podélnou rýhu a na konci otvor, do kterého můžete našroubovat příčný záchyt v biatlonovém stylu, který směřuje dolů a lépe se za něj zaklesnou prsty. Nápad je to dobrý, ale je to otázka zvyku, kdo si na to zvykne, jistě na něj nedá dopustit.

HW100 new 001

HW100 new 004

No a je tady finále, v horní části rámu jsou tři otvory, do kterých můžete našroubovat ke zbrani dodávanou weaver lištu. To je skvělá zpráva. Ale bože můj... Za co mě trestáš? Oni ji udělali z plastu...

HW100 new 005

Plast ne, to tam nepatří, nevěřím, že by se to nevymačkalo. Standardizovaná Weaver lišta je sice principiálně mnohem lepší než takzvaná 11mm drážka, kterou si každý dělá jak chce, ale v tomto případě bych zůstal u klasiky.

Pokud zase něco objevím, tak článek doplním.

HW100 new 009

 

Pro vložení komentáře se přihlaste.

Copyright © 2013 - 2024 Fieldtarget.cz. Vytvořila POČÍTAČOVÁ POHOTOVOST s.r.o.
Nahoru