Fieldtarget

Airgun Royal Thunder

Ratio:  / 2
MaloBueno 

Obliba bullpupů nezná mezí a prakticky ovládají třídu nejvýkonnějších vzduchových pušek. Mají totiž oproti klasickým puškám výhodu ve své koncepci, která konstruktérům přináší možnost použít dlouhou hlaveň a především dlouhou kartuši, aniž by celková délka zbraně přesáhla únosnou mez. Mají také poměrně značné nevýhody, ale pokud chcete kompaktní a výkonnou pušku s dostatečnou zásobou vzduchu, tak si nemůžete moc vybírat. K nevýhodám patří především nutnost vysoko umístěné optiky jelikož puška je in-line (hlaveň je s pažbou v jedné rovině), problémy s lícnicí, která tam vůbec není nebo není plnohodnotná, nutnost vést spoušť přes všelijaká táhla, obvykle není možné natáhnout závěr bez rozhození střelecké pozice, a když už to jde, tak opět přes všelijaká táhla obdobně jako se spouští, kartuše obvykle tvoří nosnou část pušky a jelikož se při nafukování a vyfukování mění její průměr, tak to má vliv na nástřel zbraně,  těžiště je posunuté dozadu, bullpup není dobře vyvážený a kdybych nad tím ještě chvíli přemýšlel, možná bych našel pár dalších věcí...

DSC00832

Airgun Royal je mladá česká značka, která své výrobky poprvé představila vloni na výstavě IWA v Norimberku. V článku se blíže podíváme na jejich model Thunder v ráži 5,5 mm.

DSC00835

Hlaveň v ráži 5,5 mm o délce 52 cm pochází z produkce firmy Lothar Walther (variantně i CZUB) a je překryta ochranným pláštěm, který hlaveň o pár centimetrů přečnívá a plní také funkci integrovaného tlumiče hluku. Díky koncepci bullpup činí celková délka zbraně pouhých 83 cm.

DSC00814

Jednoduchý diskový zásobník je určen pro nabití 15 diabolek v ráži 5,5mm. K nim koresponduje 15 vyvrtaných důlků, do kterých zapadne odpružená kulička, která aretuje zásobník ve správné poloze oproti hlavni. Zajímavostí je centrální otvor ve tvaru pětiúhelníku, do kterého zapadne díl, který má na starost otáčení zásobníku vždy o 1/15 otáčky.

DSC00815

O napínání bicího mechanismu se stará mohutná boční páka, zakončená svislým hmatníkem, o který můžeme pohodlně zaklesnout prsty. To se hodí, protože při nastavení na vyšší výkon je nutné překonat odpor poměrně silné bicí pružiny. 

DSC00824

Nabíjecí páka je materiálově značně předimenzovaná a lze ji uživatelsky přehodit na pravou i na levou stranu, navíc je posunutá dopředu, takže je snadno dostupná a velmi dobře se drží, ale neodpustím si k ní připomínku. Ta páka má strašně dlouhý mrtvý chod. Prostě popadnete páku mezi prsty, pak táhnete asi 15 centimetrů, aniž by se cokoliv stalo, a pak teprve ucítíte odpor natahované bicí pružiny. Po dalších asi 5 centimetrech od nárůstu odporu se ozve cvaknutí a zbraň je natažená a připravená ke střelbě.

Současná móda velí mít ovládání na levé straně po vzoru pušek M4. Nemyslím si, že je levostranné ovládání u mechanicky natahovaných pušek nejvhodnější, ale je to také o zvyku a osobních preferencích.

DSC00818

Zbraň je vybavena posuvnou pojistkou, která se ovládá ukazovákem střílející ruky. Pokud vidíme červený bod, zbraň je odjištěna. V opačném případě je spoušť blokovaná a k výstřelu nemůže dojít. Pojistka je oboustranná, takže nebude dělat problém ani levorukým střelcům.

DSC00819

Páčka v zadní části pušky vypadá jako pojistka, ale není to pojistka, nýbrž aretace zásobníku. Nejsem si jistý co znamenají písmena R a F, ale každopádně když je páčka v pozici F, tak je zásobník zajištěn a když je v pozici R, tak jej můžete vysunout.

DSC00820

Pod páčkou nalezneme kolečko jehož otáčením ovládáme sílu napnutí bicí pružiny a tím i výkon zbraně, který můžete v závislosti na nastavení regulátoru a síle bicí pružiny nastavovat v rozmezí asi 7 - 40+ joule. Uprostřed regulačního kolečka vykukuje ve vzduchovkářském světě málo vídaná věc, a to červený výstražník, který indikuje napnutý úderník. Když červený výstražník vidíte, zbraň má napnuté bicí ústrojí, když ho nevidíte, ústrojí není natažené.

DSC00821

Pažba je zakončená jednoduchou gumovou botkou, která slouží k zapření pažby do ramene a zabraňuje klouzání pažby po oblečení.

DSC00822

Páka je zpřevodovaná s dvojitým táhlem, které přenáší sílu střelcovy ruky na bicí pružinu a zajišťuje otáčení zásobníku. Zamýšlel jsem se, proč je táhlo zdvojené a řekl bych, že dvojité táhlo přenáší bez kroucení sílu na bicí pružinu a tím způsobuje hladší chod, dále tím, že vede po straně hlavně umožňuje snížit stavební výšku systému a také přehození ovládací páky ze strany na stranu bude bez komplikací.

DSC00826

Tlaková kartuše pod hlavní je zakončena kontrolním manometrem, který informuje střelce o aktuálním stavu stlačeného vzduchu. Obsah kartuše je 350 cm3 a to už je pořádná zásoba, pracovní tlak je pak někde mezi 110-300 bar.

DSC00828

V přední části kartuše nalezneme otvor pro jednoduchý plnící pin, kterým se přivádí stlačený vzduch z potápěčské lahve.

DSC00827

Jedním z problémů, kterými trpí zbraně v bullpup stylu je fakt, že tím, jak je celá konstrukce posunuta dozadu, tak si při střelbě neopíráte tvář o dřevěnou pažbu, ale o kovové části, které rozhodně nejsou příjemné na dotek, protože studí. Někteří výrobci se to snaží více, či méně řešit pomocí různých přídavných lícnic, které však nikdy nebudou plnohodnotné, protože jinak by bylo nutné ještě více vzdálit osu puškohledu od osy zbraně. Takže pokud už na bullpupu nějakou lícnici najdete, tak je to nějaký tenký kus dřeva nebo plastu, který má za úkol spíš izolovat střelce od studeného kovu, než se přizpůsobovat střelcově anatomii a zvyšovat přesnost střelby. U modelu Thunder to není jinak. Výrobce si byl vědom problému a vyřešil jej plastovým krytem horní části zbraně, který končí u otvoru pro zásobník. Bohužel, otvor ze zásobníkem je přesně v místě, kde potřebujete přiložit tvář, takže při střelbě máte lícní kost ještě v teple, a spodní čelist si už chladíte o studený kov.

DSC00829

Pažba je vyrobená z mořeného dřeva, pistolová rukojeť je se zbytkem pažby spojená zpevňujícím žebrem.

DSC00834

Odpor spouště a délka jejího chodu jsou nastavitelné speciálními šrouby, které jsou přístupné po sejmutí pažby.

DSC00839

Pro upevnění střeleckého dalekohledu je puška vybavena standardní Weaver lištou, což kvituji s povděkem, jelikož je to mnohem lepší řešení než tzv. 11mm drážka, která není standardizovaná a tudíž musíte věnovat zvýšenou pozornost výběru vhodné montáže.

V tradičním střeleckém testu se ukáže, jak se puška chová v praxi. Ovšem bez optiky by to samozřejmě nešlo, a proto jsem pro účely testu Thundera osadil střeleckou optikou Valiant 4-12x40 HFT, která je díky svým vlastnostem ideální pro použití na střelbu nejen dle pravidel HFT, ale zároveň také pro loveckou a rekreační střelbu ze vzduchových zbraní na běžně použitelné vzdálenosti do 100 metrů. Optiku je nutné na zbraň spolehlivě upevnit, a proto jsem použil dvoudílnou ocelovou montáž od americké firmy Warne. Tyto montáže jsou unikátní tím, že se jejich čelisti svírají z obou stran a tudíž je puškohled vycentrován vždy přesně nad osou hlavně.

DSC00838

Po pár zásobnících vystřílených jen tak na seznámení jsem střílel v sedě s oporou o klínek na klečák diabolkami JSB Exact v ráži 5,5 mm s hmotností 1,03g na vzdálenost 30 metrů. Dosažený terč si můžete prohlédnout na fotografii, pokud je puška dobře opřená o klínek a vzadu jištěná rukou ve střelecké rukavici, tak evidentně s přesností problém nemá. Bullpupy obecně střílejí dobře, když použijete přední a zadní střelecký bag, do kterých je pevně zasadíte. Pokud s nimi musíte střílet v nějakých jiných pozicích (především těch bez opory), tak už je to z ergonomických důvodů podstatně horší. Celá zbraň působí robustním dojmem, je to kus železa, hmotnost se pohybuje okolo 3,8kg. Kovové díly jsou vyrobeny strojařským způsobem obráběním z plného materiálu, o jejich životnost nemám obavu.

DSC00851

Airgun Royal Thunder je klasický bullpup se všemi svými ctnostmi i nectnostmi. Každý si musí sám odpovědět na otázku, které vlastnosti preferuje a které nectnosti je ochoten tolerovat. Pokud patříte mezi stoupence výkonných zbraní s velkou zásobou vzduchu při zachování kompaktních rozměrů, pak pro vás může být Thunder zajímavou volbou.

DSC00833

Děkuji firmě Balistas za zapůjčení zbraně k testu.

Pro vložení komentáře se přihlaste.

Copyright © 2013 - 2024 Fieldtarget.cz. Vytvořila POČÍTAČOVÁ POHOTOVOST s.r.o.
Nahoru