Fieldtarget

Kral Puncher

Ratio:  / 1
MaloBueno 

Firma Kral Arms patří v Turecku k předním výrobcům brokovnic, poplašňáků a vzduchovek. Na svých stránkách se chlubí, že momentálně mají 250 zaměstnanců a za 25 let své existence vyrobili něčeho 3 milióny kusů, ale čeho a co všechno do toho počítají, to nevím, každopádně zbraně to budou taky.

Kral Puncher

Model Puncher v zásadě kráčí za svým zákazníkem cestou nejmenšího odporu. O klasickou pušku za dobrou cenu bude vždycky zájem, takže když spojíte dohromady osvědčené konstrukční prvky a obloukem se vyhnete komplikacím, musíte na trhu uspět.

Kral Puncher 003

Puncher se vyrábí v nepřehledném množství variant, které se od sebe liší především ráží, kartuší, povrchovou úpravou, způsobem nabíjení, materiálem a tvarem pažby včetně koncepce bullpup.

Představovaná puška je v klasické dřevěné pažbě s hlavní o délce 53 cm v ráži 4,5mm. Výkon je stavitelný postranním kolečkem v rozmezí od asi 7 až do asi 20 joulů. Existují i verze v ráži 5,5mm (44 joulů) a 6,35mm (51 joulů). Puška je poměrně těžká, hmotnost holé zbraně je kolem 3,4 kg.

Kral Puncher 013

Kral Puncher 011

O dostatečnou zásobu vzduchu se stará ocelová kartuše pod hlavní, která má v prodloužené verzi obsah 280 cm3 vzduchu o maximálním tlaku 200 barů. Po sejmutí přední krytky se objeví plnící otvor, do kterého se zasouvá jednoduchý plnící pin pro přívod stlačeného vzduchu. Pin je součástí dodávky, ale hadici se šroubením do potápěčské tlakové láhve si musíte dokoupit. Obecně existují dva způsoby jak naplnit kartuši na větrovce - prvním je přivést do kartuše vzduch z potápěčské tlakové láhve. Ty mohou být ocelové, hliníkové nebo hit poslední doby kevlarové. Ocelové láhve jsou nejlevnější, prodávají se u nás v širokém spektru tvarů a velikostí. Hliníkové jsou vzácnější a oproti ocelovým lahvím nemají pro vzduchovkáře žádnou výhodu, jelikož mají stejnou hmotnost jako ocelové (jednoduše, aby vydržely stejný tlak, tak musí mít silnější stěnu). Jiná situace nastává v případě lahví kevlarových, které jsou zhruba o polovinu lehčí a tedy na manipulaci podstatně přívětivější, ovšem prodávají se za několikanásobně vyšší cenu. Pokud máte na výběr mezi láhví na 200 bar anebo na 300 bar, tak berte jednoznačně 300 barovou, protože ta vám naplněná vydrží mnohem déle. Druhým způsobem, jak naplnit kartuši, je použít speciální vysokotlakou pumpu. Na tomto místě bych jen podotknul, že v mém okolí znám spoustu případů, kdy si střelec pořídil pumpu a za pár týdnů si šel koupit láhev, ten uživatelský komfort je neporovnatelný.

Kral Puncher 021

 Kral Puncher 015

O aktuálním tlaku střelce informuje malý manometr ve spodní části předpažbí, na kterém je barevně vyznačen použitelný rozsah.

Kral Puncher 009

Pažba je klasického tvaru s výrazně skloněnou rukojetí a vystupující lícnicí. Výrobce hrdě oznamuje, že pažba je vyrobená z tureckého ořechu, nicméně evidentně se jedná se o tu nejnižší třídu, ale ani tak nevypadá špatně. Kvalita povrchové úpravy je děsivá, takhle hrubě zpracovanou pažbu jsem asi ještě neviděl. Když k ní přilícíte, tak vás normálně tahá za vousy. Prostě lezou z toho třísky a tahá to za chlupy.

Kral Puncher 004

Pod nabíjecí pákou na pravé straně se nachází jednoduchá manuální pojistka, která brání náhodnému výstřelu. Má dvě polohy S jako Safe a F jako Fire, k tomu není co dodat.

Kral Puncher 005

Úchopové plocha jsou opatřeny zdrsněním, které zvyšuje jistotu úchopu, když máte zpocené ruce nebo střílíte v rukavicích.

Kral Puncher 006

Kral Puncher 008

Závěrový mechanismus ovládá dlouhá boční napínací páka. Boční nátah je mnohem vhodnější než klasická klička, jelikož u výkonných větrovek napínáte poměrně silné bicí pružiny a to vám páka usnadňuje. Navíc boční páka nezasahuje do prostoru puškohledu, takže nemusíte řešit problémy s optikou a montáží.

Kral Puncher 010

Ke zbrani se dodávají dva diskové zásobníky vyrobené z plasu, do každého vejde 14 diabolek. Jejich přední část je průhledná, takže máte přehled, zda jsou nabité nebo ne a navíc ve vystupujícím otvoru vidíte číslici, která ukazuje, kolik ještě zbývá ran. Zásobníky jsou vyřešeny poněkud kuriózně, protože přestože vypadají, jakoby se nasazovaly z levé strany, tak zdání klame a nasazují se zprava.

Kral Puncher 012

Kral Puncher 014

Hlaveň je opatřena závitem pro montáž příslušenství jako je například moderátor hluku. No, kvalitu posuďte sami, zřejmě závit řezali na polotovaru o menším průměru, proto jdou vidět ty plošky mezi drážkami.

Kral Puncher 016

Kral Puncher 017

Musím ocenit, že výrobce počítá i se střelci, kteří nechtějí nebo nemohou využívat zásobníky a preferují střelbu po jedné diabolce. Pro ně je připravena jednoduchá plastová vložka, což je vlastně žlábek, do kterého vložíte diabolku a pak ji zasunete rovnou do hlavně.

Kral Puncher 018

Další vychytávkou, o které se musím zmínit, je kombinovaná lišta pro upevnění optiky. Můžete použít jak klasickou 11mm montáž, tak i Weaver.

Kral Puncher 019

Puncher nemá žádná pevná mířidla, a proto jsem jej pro účely testu osadil puškohledem Valiant Zephyr 5-20x50 SF SIR s osnovou FBR, který je díky paralaxe nastavitelné již od 10 metrů vhodný i pro střelbu ze vzduchových zbraní. Optiky Valiant jsem si v poslední době docela oblíbil, protože jsou solidně vyrobené, bezproblémové, vydrží i na pružinách, mají dobře udělané zaměřovací kříže a dobře se přes ně kouká. Zephyr je nejvyšší řada Valiantu, je to kvalitní optika, jen už má na můj vkus poněkud vyšší hmotnost a velikost. Ale k Puncherovi se hodí, ten taky není žádný drobek.

Kral Puncher 023

Střelecký test jsem provedl za pěkného počasí venku, když foukal jen slabý vítr. Pažba je taková jakoby hrubě přitesaná, optika je vysoko nad hlavní kvůli vystupujícím zásobníkům, lícnice je spíš nižší a při střelbě vleže se s ní srovnáváte delší dobu. Natahování jde ztuha, spoušť je tvrdá s dlouhým chodem, takový ten lovecký standard levných zbraní. Puncher není žádný sportovní speciál a ani si na to nehraje, ale to ještě neznamená, že nemůže střílet přesně. Pušku jsem pár ranami nastřelil na 30 metrů, aby to šlo aspoň přibližně na kříž, naplnil zásobníky a zkusil, co ta puška dokáže. První dva zásobníky mě naplnily děsem, v optice jsem viděl, že to lítá kam chce úplně na náhodu, rozptyl v řádu 3 centimetrů. Zklamaně jsem pušku odložil a řekl si, že aspoň střelím terč spolu s mým Waltherem, ať je vidět srovnání a ať každý jasně vidí, jaký je to krumpl.

Kral Puncher 026

Tak jsem popadl Walthera a střelil deset ran do jiného terče. Pak jsem vzal Punchera, nasadil jednoranovou vložku, a že jako všem ukážu ten děs a hrůzu. Dal jsem se do toho, střílím ránu po ráně a najednou si uvědomuji, že ono se ty díry nějak drží při sobě. Říkám si, že to tedy předtím asi bylo těmi zásobníky. Tak naplním zásobník, střílím na vedlejší kolečko a ono je to ještě lepší než jednotlivě. Jako Walther to teda není, ale přestává to být úplná katastrofa. No to jsem z toho jelen. Myslím jelen jako jelen, ne jako jelen z Jelen Teamu. :)

Kral Puncher 025

Přemýšlel jsem, čím to mohlo být a buď jsem se s tou puškou nějak srovnal nebo ty první rány vymetly z hlavně usazené konzervační mazivo nebo bůhví co tam bylo a diabolky začaly lítat z hlavně normálně. Naplnil jsem tedy pušku na maximálních 200 barů a začal střílet zásobník po zásobníku, dokud nebyl tlak v kartuši asi 100 bar. Vystřelil jsem 7 zásobníků (98 ran), výsledek vidíte na terči, kolečka mají vnitřní průměr 20mm. No, není to žádný zázrak, ale zásahy se drží u sebe, ty lepší grupy se schovají pod dvoukorunu, k tomu si připočtěte mou vlastní chybu, bylo to stříleno venku na poli. Na pušku v ceně lehce přes 10 000 korun to není tak špatné.

Kral Puncher 024

Co říct na závěr? Kral Puncher je jednou z nejlevnějších větrovek na trhu a ta lacinost je na něm znát. Na první pohled je to viditelné na povrchové úpravě pažby, na tuhém chodu mechanismu a zpracování některých dalších součástek. Je však vyroben robustně z klasických materiálů, o životnost bych obavu neměl. Na soutěže to není, ale pokud chcete střílet rekreačně třeba na víčka od petflašek nebo potřebujete zastřelit potkana a nechcete za to utratit majlant, tak byste Punchera mohli vzít v úvahu. Tedy pokud zvládnete přebrousit pažbu a napustit ji olejem, dodávám.

Kral Puncher 001

Děkuji firmě Balistas za zapůjčení zbraně k testu.

Pro vložení komentáře se přihlaste.

Copyright © 2013 - 2024 Fieldtarget.cz. Vytvořila POČÍTAČOVÁ POHOTOVOST s.r.o.
Nahoru