Fieldtarget

HW97k výměna spouště

Ratio:  / 3
MaloBueno 

Stará poučka říká, že hlaveň střílí, ale pažba trefuje. Proti tomu se nedá nic namítat. Snad jen, že před tím, než hlaveň vystřelí, musíte ještě zmáčknout spoušť.  A jakým způsobem ji zmáčknete, bude mít zásadní vliv na to, jestli cíl zasáhnete nebo ne. Hlaveň může být špičková, pažbu můžete mít nastavenou dokonale, ale když špatně zmáčknete spoušť v nesprávnou chvíli, všechno je nanic.

Spoušť Rekord, kterou firma Weihrauch montuje do svých zbraní je známá svou spolehlivostí a dokonalou funkcí. Ovšem to ještě neznamená, že by se nedala vylepšit. Jako obvykle, výrobce zajímá především cena, takže i když je Rekord dobře vymyšlená, tak pořád je to jen pár ohnutých kousků plechu, které sledují především parametry masové výroby. Celá spoušť Rekord je tak trochu divadlo, které se točí kolem toho velkého "zlatého" šroubu, který má za úkol regulovat přítlak (odpor spouště) na první páce. Ale charakteristiku spouště tvoří také několik dalších věcí, a ty regulovatelné nejsou, takže se poměrně rychle dostanete na úroveň spouštění, která je sice na dost dobré úrovni, ale při tom stále ještě skrývá poměrně značné rezervy.

Pokud si pořídíte regulovatelnou sportovní spoušť pro Weihrauch HW97, můžete své výkony posunout ještě o kus dále. Především dokážete ladit také i délku namáčknutí a bod odpalu. Dále regulovatelná spoušť umožňuje plynulé nastavení ve vertikálním i horizontálním směru a natočení jazýčku spouště přesně podle požadavku střelce, jelikož každá ruka je jiná a každý střelec má trochu jiné fyzické parametry. Jazýček je opatřen rýhováním pro citlivější kontakt s prstem střílející ruky.

HW97 trigger 005

Trh zbraní je přesycen marketingovými názvy spouští, všelijakými těmi "safety ultra extra accuracy" nesmysly, které však těžko mohou konkurovat klasickým spouštím zhotoveným z kvalitních materiálů (ocel + hliník) přesnými výrobními metodami (soustružení, frézování, broušení).

Dále popíšu vlastní postup při výměně spouště, protože nemusí být úplně bez komplikací a možná budete muset vyřešit pár věcí. Ovšem pokud jste aspoň trochu manuálně zruční, tak to zvládnete. Nicméně jako obvykle u podobných článků předem podotýkám, že veškeré úpravy provádíte na vlastní riziko a dobře zvažte, jestli to radši nenechat udělat někoho, kdo už s tím má nějaké zkušenosti.

HW97 trigger 011

Takže přesvědčíme se, že je puška nenabitá a nenatažená, vyšroubujeme z pažby dva boční šrouby, k nim dva šrouby v lučíku a vyjmeme tělo zbraně z pažby. Na fotce níže je sice celý blok spouště v těle zbraně, ale doporučuji vyrazit dva čepy výše a vyjmout celý blok ven (pozor! u toho ráda vyletí ven pojistka s pružinkou, tak ať ji nehledáte), bude se vám to lépe dělat. Pak příslušným vyrážečem nebo jiným vhodným předmětem vyrazíte osu spouště a starý jazýček spouště vyjmete ven.

HW97 trigger 001

Nový jazýček spouště tam vložíte opačným postupem. Než tam osičku naklepnete zpátky, tak otvory v bloku a ve spoušti proti sobě dobře vycentrujte, protože to tam sedí na setiny. Na podobné věci používám už léta jednoduchý přípravek - dřevěnou destičku s otvory.

HW97 trigger 004

U některých pušek se objeví problém, že nová spoušť nemá v otvoru dost místa a překáží jí tam ten ohnutý plech se závitem pro zlatý šroub nebo méně často i ta přední ohnutá zarážka (tou se seřizuje přední doraz spouště). Pokud se to stane, tak tyto části trochu přihněte poklepáním kladívkem, abyste zvětšili prostor pro vlastní spoušť.

HW97 trigger 006

Pokud se všechno podaří, mělo by to fungovat nějak takhle jako na videu:

https://youtu.be/QrmM_y3HmIU

 

Pak můžete vyladit první a druhý chod spouště. To se dělá pomocí dvou šroubků vespod. Tady se jenom zarazím a znovu připomenu, že musíte vědět co děláte, musí vám být jasný význam a funkce těch šroubků a musíte ladit s rozumem, jinak se může stát, že se vám z pušky stane nebezpečná záležitost, která vystřelí neočekávaně se všemi důsledky, které z toho hrozí. Zejména výslovně upozorňuji na možnost odpálit zbraň po stisku pojistky, pokud nejsou páky zachycené na ozubu. Další dva šroubky slouží k seřízení vzdálenosti jazýčku od rukojeti podle délky vašich prstů a také k posunu jazýčku nahoru a dolů podle způsobu vašeho úchopu.

HW97 trigger 009

Ergonomicky správné nastavení spouště omezuje strhávání při výstřelu a zvyšuje tak pravděpodobnost zásahu cíle. No, takže teď už zbývá jen ten trénink...

HW97 trigger 010

Pro vložení komentáře se přihlaste.

Copyright © 2013 - 2024 Fieldtarget.cz. Vytvořila POČÍTAČOVÁ POHOTOVOST s.r.o.
Nahoru