Fieldtarget

Weihrauch HW35

Ratio:  / 2
MaloBueno 

Weihrauch HW35 patří mezi vzduchovky střední velikosti, které jsou určeny zejména pro střelce mladšího věku, případně pro střelce, kteří preferují menší zbraň. Koncepčně je to naprostá klasika, lámačka, tedy zbraň s hlavní na otočném čepu, pomocí jejíhož sklopení dojde k napnutí celého mechanismu.

Weihrauch HW35 001

Německá firma založená Hermanem Weihrauchem a dodnes vedená jeho potomky je u nás známá celou řadou zbraní. Ty palné ponechám stranou a zmíním se jen o těch vzduchových. Situace ve vzduchových modelech je poměrně nepřehledná, jelikož různé kombinace pažeb, ráží, délky hlavně, mířidel, spouští a dalšího příslušenství fakticky znamenají stovky různých modelů, ale prakticky se dají rozdělit na tyto základní řady:

HW 30 - menší zlamovací vzduchovka v dětské velikosti

HW 35 - standardní zlamovací vzduchovka doplněná o aretaci hlavně, střední velikost

HW 50 - standardní zlamovací vzduchovka, střední velikost

HW 57 - menší vzduchovka s pevnou hlavní a spodní napínací pákou

HW 77 - vzduchovka s pevnou hlavní a spodní napínací pákou

HW 80 - velká a výkonná zlamovací lovecká vzduchovka

HW 85 - výkonná zlamovací lovecká vzduchovka, menší velikost než HW80

HW 90 - velká a vysocevýkonná zlamovací lovecká vzduchovka (Gas Ram)

HW 95 - výkonná zlamovací lovecká vzduchovka

HW 97 - sportovní vzduchovka s pevnou hlavní a spodní napínací pákou pro disciplíny HFT/FT

HW 98 - sportovní zlamovací vzduchovka pro disciplíny HFT/FT

HW100 - legendární PCP puška

HW110 - levnější PCP puška

Weihrauch HW35 002

U pístových vzduchovek je ráže 4,5 mm (.177) zdaleka nejrozšířenější, dodávají se však také v ráži 5,5 mm (.22). Testovaná zbraň má ráži 4,5 mm a hlaveň o délce 470 mm.

Poznámka: Lidé si často myslí, že větší ráže jim u pístových vzduchovek přinese větší výkon, není to však tak úplně pravda. Ono to tak vypadá, že když je diabolka dvakrát těžší, že bude i dvakrát výkonnější, ale i když pominu, že u nás je pro zbraně kategorie D nastaven limit 16 joulů bez ohledu na ráži, tak těžší diabolka vyletí z hlavně podstatně nižší rychlostí, takže rozdíl ve výkonu není tak výrazný. Pokud se jedná o velkou vzduchovku, dimenzovanou na velký výkon, pak je nutné pracovat s velkými silami a prudkými rázy, což má však podstatný vliv na přesnost a uživatelskou přívětivost. Podle mého názoru ráže 5,5 mm nemá u pístových vzduchovek příliš smysl, narozdíl od PCP větrovek. Tady jenom pozor na všelijaké pofiderní značky vzduchovek, o kterých se uživatelé vyjadřují jako o ručním dělu, co kope jako kůň, dává šlehy a probije kde co. S jednou takovou jsem se nedávno setkal, majitel mě varoval, abych si na ni dal skutečně pozor, že je to zbraň nevídané síly. Tak jsem z ní opatrně vystřelil, puška skutečně vyskočila, kopla jako kůň, ozvala se rána jakoby se srazily dva hrnce a chronograf ukázal krásných 12 joulů...

Weihrauch HW35 007

Weihrauch HW35 008

Zajímavostí modelu HW35 je zajištění hlavně ve své poloze pomocí poměrně netradiční klínové pojistky. Tu tvoří ocelová páčka ve tvaru jakési hokejky, která vystupuje ze závěrového  bloku vlevo pod hledím. Ta aretuje hlaveň v přímé poloze, kde brání nechtěnému zlomení hlavně. Pokud chceme nabít zbraň, tak musíme nejprve posunout aretační páčku směrem dopředu, tím dojde k odemčení závěrového mechanismu a je umožněno stlačení hlavně směrem dolů.  Přitom dojde ke stlačení hlavní pružiny a zachycení pístu v zadní poloze a zároveň se zbraň automaticky zajistí. Osobně nejsem přítel všelijakých pojistek proti zlomení hlavně, už na Slávii 631 mi tato pojistka vadila a z toho důvodu preferuji Slávii 630, nicméně svůj význam to má, jen je potřeba si na ni zvyknout.

Weihrauch HW35 010

Kvalitní spoušťové ústrojí je jednou z věcí, s kterými stojí a padá přesnost střelby. HW 35 patří mezi modely, které používají známou spoušť Rekord. Je to zdařilá a lety prověřená konstrukce, o jejíž kvalitě a kladnému vlivu na přesnost není třeba pochybovat. U pístových vzduchovek se totiž musí vyřešit ne úplně jednoduchý problém, kdy západka spouště drží v zadní poloze píst s nataženou velmi silnou pružinou, ale v zájmu střelce je uvolnit ji slabým tlakem na jazýček spouště. Nesnadný problém jak uvolnit velkou sílu pomocí malé síly vyřešili u Weihrauchů speciální konstrukcí jejich spouště, kdy západka je podporována přídavnou pružinou, která při výstřelu pomáhá háku západky uvolnit zachycený píst. Za jazýčkem spouště vystupuje sice tradiční, ale jinak dosti nevzhledný šroub na seřízení délky chodu, který se navíc rád občas sám povoluje, takže se doporučuje ho zajistit nějakým prostředkem proti otáčení závitů.

Weihrauch HW35 013

Gumová botka s příčnými drážkami se dá snadno zapřít do ramene a neklouže po oblečení.

Weihrauch HW35 014

Hlaveň je v závěrovém bloku zajištěná převlečnou maticí ve tvaru hvězdy, která zároveň tvoří lůžko pro těsnění. Toto řešení známe i z jiných modelů firmy.

Weihrauch HW35 015

Weihrauchy obecně mají velmi dobře a kvalitně řešené hledí. To tvoří kovový odlitek s korekčními točítky opatřenými zdrsněním a dají se snadno ovládat prsty bez použití nástrojů. Uprostřed pak nalezneme otočný odpružený ocelový plátek, kde si střelec může zvolit tvar zářezu ze čtyř možností podle účelu střelby nebo osobních preferencí.

Weihrauch HW35 016

Mušku tvoří čelisti s tunelem a v něm usazený ocelový plátek. Ten je možné snadno měnit za jiný tvar nebo rozměr podle preferencí každého střelce.

Weihrauch HW35 022

V horní části těla zbraně se nachází dlouhá drážka se standardní roztečí 11mm pro montáž střeleckého dalekohledu. Pístové vzduchovky se vyznačují relativně větším zpětným rázem, stačí si uvědomit velikost tlačné pružiny a hmotnost pístu a je jasné, že se vevnitř pohybují poměrně hmotné předměty poměrně vysokou rychlostí. Navíc počty výstřelů bývají řádově vyšší, než je zvykem u palných zbraní, a když k tomu přičteme použití nepříliš kvalitních hliníkových montáží, je jasné, že občas se budou vyskytovat problémy s "ujížděním" optiky směrem dozadu. Výrobce s tím však počítal, a proto jsou v zadní části zbraně mezi drážkami tři otvory, které slouží pro zajištění montáže pomocí aretačních šroubů nebo přídavného stopperu.

Weihrauch HW35 017

Úplně vzadu z levé strany zbraně vyčnívá tlačítko automatické pojistky, které je nutné odjistit před každým výstřelem. Umístění tlačítka není z ergonomického hlediska úplně nejvhodnější  občas střelcům činí problém na něj dosáhnout, nicméně jeho umístění a tvar je už jakousi tradicí firmy a také je to otázka zvyku.

Přes svůj nevelký rozměr nepatří Weihrauch HW35 k nijak lehkým zbraním, jeho hmotnost činí 3,8 kg a to je o poznání víc než stará známá Slávie s 3,1 kg. Přitom na délku jsou takřka stejné, Weihrauch měří 111 cm a Slávie 631 měří 116 a Slávie 634 měří 108 cm. Ta vyšší hmotnost je zapříčiněna fortelnějším provedením ocelových částí. Výrobce ví, že ve zbraní se pohybují hmotné části, dochází v ní k prudkým rázům a podle toho materiál dimenzoval. Weihrauchy jsou obecně velmi odolné a takřka nezničitelné zbraně, prostě takové kladivo, které vydrží cokoliv. Obzvláště to vynikne v porovnání s všelijakými španělskými, tureckými nebo čínskými výrobky, které se občas rozpadají přímo před očima.

Weihrauch HW35 018

Střelecký test jsem provedl střelbou na 10 metrů přes otevřená mířidla diabolkami JSB Exact. Pušku jsem měl volně opřenou o střelecký klínek. Při střelbě se HW35 chová jako klasická vzduchovka, vevnitř se pohybují těžké díly, takže má tendenci trochu skákat v ruce a na to si musíte zvyknout. Je potřeba především si dát pozor na strhávání, když střelec spouští a při tom očekává kopnutí do ramene. Velmi oceňuji mířidla, která jsou snadno nastavitelná a navíc si můžete zvolit ze čtyř typů hledí. Kladný dojem umocňuje spoušť Rekord, která rozhodně patří k tomu nejlepšímu, co se v této kategorii zbraní vyskytuje. 

Weihrauch HW35 004

Nastřílený terč si můžete prohlédnout na fotografii.

Weihrauch HW35 005

Pažba je klasického tvaru, vhodná především pro střelbu přes mechanická mířidla. Pro střelbu s puškohledem by potřebovala vyšší lícnici.

Weihrauch HW35 027

Doménou HW35 je rekreační střelba přes otevřená mířidla na nejrůznější cíle od papírových terčů přes plechovky až po všelijaké otočné spinnery a jiné zábavné cíle.

Weihrauch HW35 028

Výhodou pružinové vzduchovky je její nezávislost na stlačeném vzduchu, k vlastní střelbě nepotřebujete nic, jen krabičku diabolek v kapse. Pokud si chcete trochu prodloužit účinný dostřel, můžete zbraň dovybavit montáží a puškohledem, nicméně extrapřesnou střelbu na velké vzdálenosti od ní nečekejte, k tomu jsou určeny jiné zbraně jako třeba HW97k nebo větrovky. Zbraň je kvalitně vyrobená u tradiční firmy a vzhledem k robustní konstrukci a použitým materiálům u ní lze očekávat dlouhou životnost. Pokud hledáte pušku pro začínající mladé střelce, rozhodně byste ji měli vzít do úvahy.

Weihrauch HW35 032

Dlouhé roky platilo, že nejlepší vzduchovka v nejnižším segmentu je S634. Platí to však i nadále? No, už si tím nejsem jistý...

Cena Slavie 634 / Perun 734 - cca 5500,-

Cena HW35 - z Německa 250 eur (cca 6500,-) u nás asi 9000

Pro vložení komentáře se přihlaste.

Copyright © 2013 - 2024 Fieldtarget.cz. Vytvořila POČÍTAČOVÁ POHOTOVOST s.r.o.
Nahoru