Fieldtarget

Deon March 1-10x24

Hodnocení uživatelů:  / 4
NejhoršíNejlepší 

Firma Deon Optical Design Corporation za sebou nemá dlouhou historii jako někteří jiní tradiční výrobci střeleckých dalekohledů. Byla založena v Japonsku v roce 2004 skupinou špičkových expertů v oblasti výroby čoček a konstrukce optických přístrojů. Cílem firmy je vyrábět optiky absolutní světové třídy v kvalitě, která je pro běžné sériové výrobce nedosažitelná.

march-001

Prvním výrobkem byly puškohledy 40x52BR, určené pro benchrestové střelce, které se chlubily maximální kvalitou čoček, zcela eliminovanou barevnou vadou (chromatická aberace) a nulovým využitím jakéhokoliv umělohmotného materiálu, a které se prakticky okamžitě prosadily na nejvyšších soutěžích a zajistily poptávku i pro další modely. Samozřejmě optiky na této úrovni kvality, je také nutné kvalitně zaplatit, proto patří produkty firmy Deon k tomu nejdražšímu, co můžete na trhu nalézt.

march

Model představovaný v tomto článku disponuje několika unikátními parametry. Samotné zvětšení 10x není nic neobvyklého, dechberoucí je však rozsah zvětšení od 1x až do 10x. Vyrábět desetinásobný násobič obrazu je v současnosti, pokud vím, schopna pouze firma Deon. Poznámka: při psaní jsem zjistil, že IOR už taky umí desetinásobný rozsah, ale potřebuje k tomu 35 mm tubus, i takové firmy jako S&B nebo Leupold umí maximálně 8x a to ještě jenom výjimečně, většina známých výrobců zvládá 6x.

march-002

Malý průměr objektivu, pouhých 24 mm, má kladný vliv především na kompaktní rozměry a z pohledu HFT střelby na velmi malou chybu paralaxy. Střelec tak má jistotu zásahu i v nestandardních střeleckých pozicích, které se na závodech vyskytují velice často.

Celá soustava optických čoček je ukryta v tubusu o průměru 30 mm, což je jeden ze dvou nejrozšířenějších průměrů (druhým je 25 mm / 1 palec), a proto uživatel nemusí řešit problémy při výběru vhodné montáže.

march-003

March 1-10x24 existuje v několika verzích. Na fotografiích v tomto článku si můžete prohlédnout tři  znich. Liší se navzájem velikostí korekčního kroku, typem záměrné osnovy a přítomností nebo nepřítomností osvětlení kříže.

march-004

Klikání může být s krokem 1/4 MOA nebo případně s moderním 0,1 MIL (1 cm na 100 m). Tento klik je velmi pohodlný na počítání při nastřelování, protože vzdálenost na terči mezi dvěma doty je 10 kliků, takže stačí se podívat kam šel zásah a jednoduše korigovat nástřel podle záměrného bodu. Například když se na terči objeví zásah posunutý od středu o 1,5 MIL vpravo a 0,5 nahoře, tak stačí kliknout 15x doleva a 5x dolů. Při MOA kliku to není tak pohodlné, protože přepočet je 1 MIL = 3,44 MOA, a to ještě musíte vydělit krokem 1/4, takže se dostanete zhruba na 14 kliků na každý MIL. Ovšem pokud má puškohled kříž v MOA poměrech, situace je poněkud lepší, ale zase se hůře počítá vzdálenost.

Celková velikost korekce činí ohromujících 200 MOA (56 MIL)! To je hodnota, se kterou se setkáte velice zřídka a je nutno říct, že je prakticky nevyužitelná.

march-005

Vzdálenost očního reliéfu (Eye Relief - vzdálenost oka od optiky při míření) je mezi 88 - 96 mm. Taktické optiky obvykle mívají tuto vzdálenost prodlouženou z důvodu předpokládaného použití na výkonných zbraních, u kterých hrozí, že by při střelbě přišel k úhoně střelcův oční oblouk. Z pohledu HFT má delší Eye Relief také pozitivní vliv na eliminaci chyby paralaxy, protože střelec citlivěji reaguje na možné změny polohy oka od optického středu.

march-006

Ostření (korekce paralaxy) je u Marcha řešeno bočním točítkem (SF - Side Focus) a umožňuje nastavení optiky už od 10 yardů, což je u optik této kvality velká vzácnost, protože velcí výrobci se obvykle soustředí na palné zbraně a se střelbou pod 50 metrů bohužel nepočítají.

march-007

Zaměřovací osnovy jsou u všech variant umístěny ve druhé optické rovině (SFP - Second Focal Plane), takže velikost kříže se nemění s měnícím se zvětšením obrazu. Proto je nutné dávat pozor na jaké zvětšení se puškohled používá, protože poměr vzdálenosti mezi jednotivými doty se samozřejmě se zvětšením mění.

Kříž MTR3 - připomíná klasický Mildot, ale vzdálenost mezi jednotlivými čárkami je 4 MOA (tj. 11,6 cm na 100 m)

march-008

Kříž MML (HalfMildot) je pro použití na vzduchových zbraních asi nejvhodnější. Umožňuje jemnější korekci než klasický Mildot.

DSCN9810

Varianta s 0,1 MIL klikem zvládne korekci ohromných 10 MIL na jednu otáčku korekčním točítkem. Točítka jsou samozřejmě nulovatelná, tedy po nastřelení je uživatel může nastavit tak, aby začínal od nuly.

DSCN9815

Osvětlení kříže se zapíná stiskem gumového tlačítka na levé straně. Každý stisk znamená zvýšení intenzity osvětlení o jeden krok.

DSCN9814

DSCN9816

Kříž MTR-4 se jeví pro HFT střelbu velmi zajímavě. Vzdálenost mezi jednotlivými čárkami je 2 MOA a kroužek okolo tečky  má průměr 4 MOA, což je prakticky velikost 40 mm killzóny na 35 metrů.

DSCN9836

Varianty s 1/4 MOA klikem umožňuje korekci 25 MOA na jednu otáčku točítkem.

DSCN9838

Co říct závěrem? Snad jen, že se jedná o optiku té nejvyšší třídy, která disponuje obdivuhodnými technickými parametry. Především rozsah zvětšení a hodnoty výškové a stranové korekce jsou ohromující. Vytknul bych jen slabší výkon v horších světelných podmínkách, který způsobuje objektiv o průměru pouhých 24 mm. Není to špatnou kvalitou skla a jeho povrchových vrstev, ale jednoduše čočka s tímto minimálním průměrem nepobere dost světla. Když jsem Marcha porovnával při pohledu do tmavého křoví, tak byl srovnatelný nebo mírně lepší než Burris Timberline s 32 mm objektivem, ale oproti Meoptě ZD s 40 mm objektivem nesnese srovnání a Meopta vyhrává na celé čáře.

Jinak kvalita zpracování a použité materiály jsou dokonalé, vše funguje hladce bez jakýchkoliv vůlí, klikání je výrazné a snadno čitelné, přesně jak by se dalo od firmy Deon čekat.

Samozřejmě cena těchto prémiových puškohledů je také prémiová a pohybuje se kolem 50 - 65 tisíc korun podle provedení.

 

 

Pro vložení komentáře se přihlaste.

Copyright © 2013 - 2024 Fieldtarget.cz. Vytvořila POČÍTAČOVÁ POHOTOVOST s.r.o.
Nahoru