Fieldtarget

HW100 pažba

Ratio:  / 2
MaloBueno 

Úsloví hlaveň střílí, pažba trefuje nejspíš každý zná. Jestli se jím řídil i Peter Kocúr, nevím jistě. Ale jistě vím, že když jsem viděl pažbu, kterou mimoděk postl v jedné vzduchovkářské skupině na Facebooku, jako svojí rozdělanou prvotinu, věděl jsem, že by nás určitě zajímalo, jak postupoval při její výrobě. Petera jsem oslovil a poprosil, zda by se s námi podělil o příběh svojí pažby.

HW100 custom stock 009

Jistě stojí za zmínku, že Peter má velké zkušenosti s opracováním různých materiálů díky své vášni ve výrobě historických zbraní. Meče, dýky, kožené pochvy s kováním a dokonce i kroužkové brnění je jen malý výčet z Peterovy tvorby. I když se v prvních okamžicích poněkud zdráhal, nakonec uvolil a souhlasil.

HW100 custom stock

HW100 custom stock 001

HW100 custom stock 002

Takže příběh výroby pažby svépomocí Petera Kocúra začal přesně takhle: ,,Toto je fakt moja prvotina lebo som asi divný, ale milujem svoje HW100, chcel som a hlavne potrebujem pažbu na svoju HW, aby sa s ňou dobre strieľalo z ľahu, sedu a aj zo stojky. A aby to jednoducho splynulo so strelcom. Dlho som hľadal inšpiráciu na nete a medzi kamarátmi strelcami."

HW100 custom stock 007

HW100 custom stock 008

Pažba je slepená z nařezaných 3mm lamel ořechu, třešně a švestky. Jádro je slepené z dubu a buku a mahagonové dýhy. Peter si všechny vrstvy nařezal sám na formátovací pile a později přepustil přes hoblovačku. Pomocí stolařských knechtů, svorek a lepidla Rakool D4 ve dvou fázích slepil vše do uceleného kvádru. Pak si zhotovil šablonu z kartónu ve velikosti 1:1, přesně podle požadovaného tvaru budoucí pažby. Šablonu obkreslil na slepený kvádr pustil se do hrubého tvarování, pomocí pasové brusky, malé uhlové brusky s flap disky brusného papíru, rašplí a dlát. Pohyblivé části jako je nastavitelná lícnice a palmrest jsou v tomto okamžiku stále jedním dílem celé pažby. Bohužel z této fáze výroby Peter nemá žádné fotografie z procesu. Ani z fáze kdy podle původní pažby svého HW100, pomocí stopkové frézky a dlát, pracně zapracoval ,,železo" do nového polotovaru pažby. Když byl s touto velmi pracnou částí, vyžadující jistou davku trpělivosti, aby bylo tělo a kartuše pušky co možná nejlépe usazeno v nové pažbě.

HW100 custom stock 004

HW100 custom stock 011

Peter si vyhrál i s vlastní koženou botkou slepenou z pásu řemenice.

HW100 custom stock 003

Výsledná pažba jistě zaujme nejednoho střelce a určitě stojí za zhlédnutí.

Miroslav Bauman

 

Pro vložení komentáře se přihlaste.

Copyright © 2013 - 2024 Fieldtarget.cz. Vytvořila POČÍTAČOVÁ POHOTOVOST s.r.o.
Nahoru