Fieldtarget

IWA 2018 Optics

Hodnocení uživatelů:  / 1
NejhoršíNejlepší 

Pokud chcete střílet z pušky na delší vzdálenosti nebo na malé cíle, tak se bez optiky neobejdete. Jako každý rok se na výstavě IWA objevilo nepřeberně výrobců od těch nejlevnějších až po ty nejdražší.

Stánku americké firmy Burris vévodily varianty modelu Eliminator III.

Burris 001

Tyto puškohledy jsou příkladem, jak elektronika proniká i do optiky. Po zmáčknutí tlačítka přístroj změří vzdálenost, podle nastavených parametrů vypočte balistickou křivku a na osnově označí červenou tečkou bod zásahu. Geniálně snadné.

Burris

Stánek firmy Bushnell.

Bushnell 001

Zaujal mě model Rimfire 3,5-10x36. Má paralaxu od 10 yardů a Ballistic plex, nevypadá špatně.

Bushnell

Tohle byla určitě největší optika na výstavě.

Celestron

Rumunský IOR je známý výrobce kvalitních optik.

IOR

2-12x36 vypadá dobře, jenom škoda, že používají 34mm tubusy, je to moc velké.

IOR 001

Vlevo je Kahles 10-50x50 ve stříbrné barvě. Zajímavostí je netradiční umístění paralaxy na horním točítku.

Kahles

Řada optik firmy Leupold.

Leupold

Dobrou vychytávkou je pamatovátko ve formě tlačítka po straně komínku, které vám zacvakne optiku v pozici 0. Takže po korekci se vrátíte vždycky rychle zpět do výchozího nastavení. 

Leupold 002

Jeden z vrcholů výstavy - Model Genesis od firmy Deon/March určený pro střelbu na největší vzdálenosti. Tipněte si kolik umí naklikat... Nebudu vás napínat, umí kliknout 400 MOA!!!

March

Takhle vznikají modely March.

March 001

Na stánku Nightforce jsme měli delší diskuzi. Hledají díry na trhu a chtěli by zkusit vyrobit něco speciálně pro HFT. Zástupce firmy si všechno zapisoval, tak uvidíme. Škoda, že přestali vyrábět model 2,5-10x32 (ve prospěch většího objektivu) - k tomu by stačilo udělat paralaxu od 10 metrů a bylo by to hotovo. Jinak jsem zaznamenal, že nové modely SHV 3-10x42 a NXS 2,5-10x42 mají paralaxu už od 25 yardů - hmm, to už by šlo.

Nightforce

Nikko Stirling a jeho puškohledy.

Nikko Stirling

Schmidt and Bender patří každoročně mezi vystavovatele s největší plochou. Obsazuje prostor s výhledem ven, který nazývá Test area a každý si tam může jejich optiky vyzkoušet a porovnat.

Schmidt Bender

Roger přechází k FT?

Schmidt Bender 001

Vyšší modely firmy Sightron mají vychytávku ve formě přídavného kolečka s jemným štelováním paralaxy. Takže větším kolečkem nastavíte paralaxu na hrubo a menším kolečkem po straně s 4x citlivějším chodem ji už jen jemně doladíte.

Sightron 001

 

Simmons 001

Simmons

Česká firma Valiant se na veletrhu IWA objevila poprvé a vystavovala kompletní řadu svých puškohledů a k tomu ještě i pár prototypů, které sloužily především k získání poznatků a připomínek přímo od uživatelů, co se zastavili na stánku.

Valiant

Jedním z nich je i model připravený s ohledem na možné využití k HFT střelbě, se zaměřovací osnovou vyvinutou pro měření vzdálenosti (metoda bracketing).

valiant 002

Tak jsme si na závěr taky společně zapózovali. Po mé pravé ruce je Ian Banbridge a po levé ruce Roger Lait z HFT Masters, tímto jim děkuji za výbornou společnost.

Mimochodem - Ian bude stavět kurs Bravo na letošním Mistrovství světa v HFT v Cholticích.

Valiant 001

A to je z optik všechno.

Copyright © 2013 - 2024 Fieldtarget.cz. Vytvořila POČÍTAČOVÁ POHOTOVOST s.r.o.
Nahoru