Fieldtarget

HFT World Championship 2015 Kelmarsh

Note utilisateur:  / 12
MauvaisTrès bien 

Mistrovství světa v HFT v anglickém Kelmarsh je událostí roku, a proto jsme si ji samozřejmě nemohli nechat ujít. Samotný závod se konal 5.-6. dubna 2015 v rámci Kelmarsh Country Fair. Českou republiku vyrazilo reprezentovat 20 střelců, které na místě přivítalo na anglické poměry nezvykle hezké a teplé počasí. Závod byl vypsán jako každý rok na 60 terčů, na které se střílí ve dvou dnech. Připraveny byly dvě dráhy Alfa a Bravo. Všichni jsme stříleli v neděli v dopolední směně. Členové Czech teamu stříleli na dráze Alfa a ostatní na Bravu, v pondělí pak zase všichni v odpolední směně a team střílel na Bravu a ostatní na Alfě. O tom co se dělo mimo hlavní závod si můžete přečíst v samostatném článku.

DSCN9559

DSCN9466

DSCN9552

Hned potom, co jsme zapadli s autobusem do bahna, jsme se vydali se zapsat a vyzvednou si střelecké karty.

DSCN9455

Mistrovství se zúčastnilo 342 střelců z 11 zemí.

DSCN9457

V neděli se teplota pohybovala kolem 14°C a panovalo prakticky bezvětří, jen ke konci směny se začal zvedat velmi mírný vítr.

DSCN9458

Obě tratě byly velmi náročné. Bylo znát, že stavitelé velmi dobře vědí, co a proč dělají. Problém střelcům nečinily ani tak maximální povolené vzdálenosti (41 metrů) nebo ztížené polohy, jako spíš optické pasti, které ztěžují samotný odhad vzdálenosti. V tomto směru se pořadatelé opravdu vyřádili, protože prakticky každé stanoviště v sobě skrývalo nějakou záludnost. Nechyběla střelba z lesa na louku, střelba v prosekaných tunelech pod hustým křovím, sklopky byly postaveny na stromech proti jasné obloze i osamoceně v prostoru na kůlech, střílelo se mezi větvemi skrz prosekaná okna v břečťanu a na značné množství z části zakrytých sklopek.

DSCN9460

První den se na Alfě docela často přerušoval závod. Na vině byla především špatně držící sklopka vysoko ve vidlici z větví, která se opravovala hned několikrát.

DSCN9461

Povinné polohy s oporou se střílely zásadně na 25 mm killzóny.

DSCN9459

DSCN9462

Skupina 12 v neděli po závodě - Alex Larkin (58 bodů), Jakub Vicher (54 bodů), Kieran Turner (54 bodů). Měl jsem štěstí na skupinu, oba kolegové byli skvělí společníci a výborní střelci.

DSCN9464

Pokusím se o shrnutí z vlastního pohledu. Začal jsem na stanovišti 12 a hned první ranou jsem minul vzdálenou sklopku. Pak jsem se nechal nachytat na 15 mm sklopku ve větvích pod ostrým úhlem. Když se po pár stanovištích objevila druhá, tak už jsem namířil asi o půl centimetru níže než při vodorovné střelbě a sklopka padla. Trefil jsem stoják i klečák bez opory. Sundal jsem velký vrtulník na stromě na maximu v lehkém větru zprava. Minul jsem jeden poměrně jednoduchý stoják s oporou na stanovišti 10, byla to taková ta chvilka, kdy jsem nemohl najít koncentraci, dvakrát jsem přerušil míření a trefení bylo pak otázkou náhody. Smůlu jsem si vybral na stanovišti 2, což byla asi nejjednodušší sklopka na dráze (větší 20 mm killzóna na nějakých 17 metrů). Kieran ji položil, pak jsem šel na řadu já a nepadla. Kroutil jsem hlavou, jak se mi to povedlo, ale přisoudil jsem to strhnutí. Pak vystřelil Alex, sklopka zůstala stát a bylo to jasné. Zavolal rozhodčího s protestem, písklo se, maršál zkusil sklopku, ta se nehla, pak vytáhl z mechanismu zapadlou diabolku a Alexovi napsal za dva body. Já jsem měl smůlu a zůstala mi jednička, protože jsem protest nepodával. No, škoda, ale to se stává a nedá se to ovlivnit.

DSCN9463

DSCN9465-001

Na Velikonoční pondělí se udělalo krásně, teplota se šplhala někam k 16°C, zato už foukal vítr mezi 2 - 4 m/s. Czech Team střílel na dráze Bravo a ostatní na Alfě.

DSCN9562

Chvíle čekání před odpolední směnou.

DSCN9563

DSCN9565

Většina sklopek byla v lese, ale část sklopek byla rozmístěna i na louce.

DSCN9566

Začali jsme ve stejném složení opět na stanovišti 12. Hned na prvním stanovišti jsem zaznamenal šťastnou ránu, kdy mi sklopka padla zázrakem, když se diabolka rozstříkla o hranu killzóny. Řekl jsem si, že se mi tím vykompenzovala včerejší smůla a střílel v klidu dál.

DSCN9582

Na mnoha stanovištích byly použité všelijaké překážky, které měly za úkol ztížit střelci správný odhad.

DSCN9583

Cíl pro střelbu ve stoje bez opory byl umístěn do výšky. Pravidelný tréning v Břežanech se mi vyplatil, sklopka padla po přímém zásahu.

DSCN9584

DSCN9585

Samozřejmostí byla i jedna sklopka na minimální vzdálenost 7,5 metrů.

DSCN9586

DSCN9568

Člen anglické reprezentace James McLachlan (106 bodů) ve skupině přede mnou se soustředí na cíl.

DSCN9569

Šlo mi to velmi dobře, cítil jsem formu, po odstřílené větší polovině závodu jsem měl jenom jednu jedničku. Tady ale musím vyzdvihnout své kolegy ve skupině, kteří když viděli, že se mi daří, tak mě vysloveně táhli za výsledkem. Skládám jim tímto poklonu, zvlášť když se jim příliš nedařilo. Na zákeřném stanovišti, kde se střílelo skrz vysekané okno v břečťanu na kachničku s killzónou v hlavě někam k maximu za silného větru, se mi podařilo dát asi mou nejlepší ránu v závodě. Mířil jsem úplně mimo sklopku proti větru, diabolka prolétla oknem a vítr ji stáhl přesně do killzóny. Přede mnou Alex dal na tomto stanovišti za jedna a Kieran dokonce za nula, přesto mi oba ukazovali vztyčené palce, prostě úžasná přátelská atmosféra.

DSCN9570

Pak ovšem přišel složitý úsek na konci lesa, kde poměrně silně foukalo a tam jsem dal tři jedničky za sebou. Mrzí mě hlavně jedna 15 mm killzóna na maximu přímo proti větru, kde mi vítr nějakým záhadným způsobem přilepil diabolku vpravo nahoru.

Pavučina hned na jedničce byla až do tohoto závodu pro mě zakletou sklopkou. Myslím, že letos to bylo poprvé, kdy jsem ji sundal.

DSCN9592

DSCN9590

Na stanovišti číslo 2 bylo malé kolečko s 25 mm killzónou a minimálním okrajem postaveno osamoceně v poli na maximální povolenou vzdálenost. Naštěstí foukal jen slabý vítr zprava, jinak se tam dalo předpokládat velké množství nul, takhle stačilo mířit jen na kraj killzóny.

DSCN9591

Na fotce níže vidíte jednu z dokonale postavených sklopek (č. 3 na dráze Bravo). Vrána stála na vysokém kůlu a byla vidět nad prosekanou hradbou z křoví proti obloze. Stavitel navíc situaci zdokonalil použitím velké sklopky, která vypadá blíže, a na které vypadá killzóna poměrně malá. Na střelce to působilo, že sedí někde v tom křoví a většina střelců střílela jako na 30 metrů, přičemž ve skutečnosti byla ještě asi o 10 metrů dále, takže ke konci závodu byl pod killzónou hrozen neúspěšných otisků od diabolek.

DSCN9589

DSCN9588

Alex Larkin natahuje sklopku.

DSCN9571

DSCN9572

Kieran Turner míří svou AA FT900 na sklopku.

DSCN9574

Klečák bez opory byl také ve výšce, ale nepřipadal mi moc daleko. Za oba dny jsem trefil všechny povinné stojáky i klečáky bez opory.

DSCN9587

DSCN9575

Na posledním stanovišti (11) jsem se nechal vyfotit. Pózoval jsem pózoval, až jsem sklopku minul...

DSCN9578

Pondělní kolo skončilo Jakub Vicher 54, Alex Larkin 52, Kieran Turner 48.

DSCN9580

DSCN9581

DSCN9593

 Po závodě proběhlo sečtení výsledků a několik rozstřelů o umístění v jednotlivých kategoriích.

DSCN9594

V kategorii Recoil zvítězil Steve Whiting (106 bodů), když v rozstřelu trefil vkleče všechny tři sklopky.

DSCN9599

Kategorii Ladies vyhrála sympatická Jennie Stone se 105 body.

DSCN9600

Juniorskou kategorii získal v rozstřelu polský závodník Szymon Bojanowski se ziskem 107 bodů.

DSCN9601

K naší radosti v kategorii Open dosáhl Václav Sejpka výkonem 112 bodů na pohár za 8. místo, což je naše historicky nejvyšší pozice v individuálním hodnocení!

DSCN9602

A vítězem kategorie Open a zároveň mistrem světa se stal Vince Holland s celkovým skóre 115 bodů.

DSCN9604

Celkově to byla naše dosud nejúspěšnější účast na HFT Mistrovství světa.

Kromě Václava Sejpky na 8. místě dosáhli na první padesátku ještě Jakub Vicher (dělené 18. místo), Ladislav Pusztai (dělené 23.), Vladimír Kvapil (dělené 23.) a Dušan Mandát (dělené 50.).

Václav Sejpka spolu s Jakubem Vichrem navíc dosáhli i na pohár za třetí místo v mistrovství světa značek, kdy byli díky výsledkům započteni do teamu Walther.

Výborný výkon podala v prvním dnu Olga Klichová v kategorii Ladies, kdy se s výkonem 52 bodů dělila o druhé místo. Bohužel se jí druhý den stejný výkon nepodařilo zopakovat, ale i tak jí celkových 97 bodů vyneslo na výborné 7. místo v ženské kategorii.

V kategorii Recoiling dobyl Radek Novák dělené 10., Josef Zicha 14. a Jakub Bradáč 18. místo.

V soutěži týmů skončila Česká republika na 4. místě na dohled od bronzu před vítěznou Anglií, Skotskem a Polskem.

Na závěr bych chtěl poděkovat našim sponzorům firmě JSB Match Diabolo za vynikající bundy pro každého člena výpravy a asociaci CAFTA (Czech Airgun Field Target Association) a České zbrojovce Uherský Brod za významné finanční i věcné dary.

Doufám, že se do Anglie vypravíme i příští rok.

Výsledky MS HFT 2015: https://sites.google.com/site/whfta1/results/2015-results

Oficiální galerii MS naleznete po kliknutí zde.

Galerie od Ranovaka: http://galerie.novak-foto.cz/?page_id=313

Perfektní video z akce: https://www.youtube.com/watch?v=0UpwF6mgFyk

DSCN9617

Copyright © 2013 - 2024 Fieldtarget.cz. Vytvořila POČÍTAČOVÁ POHOTOVOST s.r.o.
Nahoru