Fieldtarget

Zápisky z Krakova 2012

Ratio:  / 0
MaloBueno 

Do Polska jsme samozřejmě jeli na ME v HFT, ale naše výjezdy nejsou jenom o střílení. Především je to výlet, zábava, legrace a příležitost vidět nové věci a setkat se s novými lidmi. O vlastním závodě píšu v jiném článku, tady se dočtete o věcech kolem.

ADSCN3897

Událost se tedy konala v krásném a turisticky atraktivním prostředí Bedkowské doliny. Skála na fotkách je protkána desítkami horolezeckých cest a je údajně jediným podobným místem v Polsku s výjimkou Tater. Na dohled od skály postavila asi před sto lety rodina Brandysů turistickou chatu, která stála u zrodu polského horolezectví. O horolezecké aktivitě svědčí výstavka starého vybavení na jedné ze stěn chaty.

DSCN3894

DSCN3915

DSCN3916

V rámci ME v HFT se konala i soutěž ve střelbě na siluety. Nechtěli jsme se před závodem moc vysilovat a střelbu ve stoje neumíme, tak jsme si nechtěli nabourat sebevědomí a radši jsme se nezúčastnili.  Jinak jde o vcelku zajímavou statickou disciplínu, především s ohledem na skutečnost, že k jejímu provozování je potřeba jen minimální prostor.

P1120449

Radši jsme se věnovali nastřelení svých zbraní.

P1120451

Čekání na oběd se protáhlo, ale jak je vidět náladu nám to nekazilo.

P1120458

Na akci bylo přítomno několik sponzorských firem, které se prezentovaly svými stánky, ve kterých vystavovaly všechno možné, co se týká střelby.

DSCN3900

Zaujal mě především stánek s Hi-Tech větrovkami od firem Anschutz a Feinwerkbau. Měl jsem v ruce všechny a musím říct, že jsou to dokonale zpracované zbraně. Obdivoval jsem hlavně možnosti jednoduchého a rychlého nastavení pažeb pomocí několika ručně ovládaných šroubů. A tu hladkost chodu mechanismu a charakteristiku a možnosti nastavení spouště bych si přál mít u každé pušky. Bohužel tyto zbraně jsou pro naši střelbu nepoužitelné (aspoň bez úprav nejistého rozsahu), vzhledem k výkonu 7,5 joule a několika dalším věcem, jako třeba nahoru zdvíhanou pákou, která by vadila optice.

Tady s FWB 700.

ADSCN3902

ADSCN3904

Osobně ve mně zanechaly lepší dojem zbraně Feinwerkbau než Anschutz, ale jde jenom o první dojem.

DSCN3908

Tady s novinkou FWB 800, to už je extratřída.

ADSCN3907

Ta nová pažba na HW100T ve stylu HW97kt vypadá moc pěkně a drží se lépe než starší verze. Úplně dole je Anschutz pro laserovou střelbu. Snad se toho nikdy nedožijem...

DSCN3901

Čím to je, že se snad na každé fotce smějeme?

DSCN3903

Tady byly optiky na pažbách připravené k vyzkoušení pro kohokoliv, kdo měl o to zájem. Vesměs je to Nikko Stirling, úplně vlevo je Big Nikko, jinak mě tam nic nezaujalo. Zajímavě se jeví Vortex, měl pěkně ke krajům roztáhlý obraz a malý "tunelový" pohled.

DSCN3905

Hotel Magnat byl velice slušný standard s nadstandardně příjemnou obsluhou. Pokud někdy pojedete do Krakova a budete potřebovat nocleh, můžu vám ho s klidným svědomím doporučit.

P1120471

Večeře před závodem, zabrali jsme si takový výklenek v restauraci.

DSCN3952

Ale bylo krásně teplo, tak jsme šli radši posedět ven.

DSCN3954

DSCN3955

Večerní víceboj - pivo, hruška, zmrzlina.

DSCN3957

DSCN3958

Ale šli jsme spát už asi v 10 hodin, protože v neděli jsme brzo vstávali.

DSCN3959

Uklizené sklopky ze sobotního závodu. Sklopky používané v Polsku jsou hladké a není na nich vidět zásah. Na druhou stranu jdou dobře vidět, nepotřebují žádnou údržbu a všichni mají při závodě rovné podmínky (pozdější střelci se nemůžou orientovat podle ostřílených killzón).

DSCN3983

DSCN3982

V neděli jsem šel do stánku odzkoušet Diany. Zaujal mě od pohledu jejich nový model 470TH Targethunter.

ADSCN4005

Prohlédl jsem si ji důkladně a musím říct, že mě to zklamalo. Fajn pažba, tedy zadní část, ucházející spoušť, ale to je asi tak všechno.

DSCN3998

Přestože puška měla 16J, tak má brutálně těžký nátah. Při natahování se ozývají prapodivné zvuky, žádný pocit z přesně klouzajícího pístu jako u AA nebo HW se nekoná. Ten naznačený palmrest je úplně mimo těžiště, měl být nejméně o 5 cm delší, a to minimálně. Jako plus vidím výškově stavitelnou botku.

DSCN4004

ADSCN4000

Napínací páka je nějaký odlitek bůhví z čeho, přenosová páka je z ohýbaného plechu, Slávie ji má lepší.

ADSCN3999

Vrcholem je přibastlený ohnutý kus plechu, kterému říkají pojistka proti výstřelu při natažené páce. A když vidím na vzduchovce za 15 tisíc korun pažbu přichycenou křížovými šrouby, tak nemám slov. Přinýtovaná šína na puškohled jenom dokresluje snahu ušetřit. Osobně nechápu, jak je možné, že Diana ještě nezkrachovala, podle mě její vzduchovky jsou bohužel na úrovni o něco lepšího Gama a Hatsanu.

DSCN4003

Model Panther si aspoň nehraje na exkluzívní závodní zbraň. Je to klasická koncepce se zlamovací hlavní, takový dělník k baráku.

ADSCN4008

DSCN4007

Při natahování jde hodně cítit velké tření dosedacích ploch.

DSCN4012

DSCN4011

Zaklapnutí je řešeno kuličkou z ložiska.

ADSCN4013

Kupodivu nejlepším dojmem na mě zapůsobil Panther 21. 

ADSCN4016

Je malý, lehký, hezky se natahuje, nekope.  Bohužel výkon je na úrovni Slávie 620, ale pro děcka by mohl být fajn.

DSCN4015

ADSCN4014

A víc jsem už v neděli nestihl, následoval rozstřel o první místo a vyhlášení výsledků.

Tak příští rok se snad na ME uvidíme znovu a ve větším počtu!

 

Pro vložení komentáře se přihlaste.

Copyright © 2013 - 2024 Fieldtarget.cz. Vytvořila POČÍTAČOVÁ POHOTOVOST s.r.o.
Nahoru