Fieldtarget

Meopta versus Leupold

Ratio:  / 1
MaloBueno 

O Radlukajovi se ví, že je nejen výborný střelec a kamarád, ale také že si hodně zakládá na používání kvalitních puškohledů. Tento článek vznikl na základě jeho dlouholetých zkušeností. Věřím, že si je rádi přečtete. Redakčně upraveno Kubajzzem.

V tomto článku porovnám špičkové optiky, které se používají pro střelbu dle pravidel HFT. Jako první vstoupí do ringu optiky z vyšší cenové poloviny, a to Meopta Meostar 4-16x44 Tactical, Z-Plex II a Leupold Mk4 4.5-14x40, Duplex.

DSC_0054

Nejprve si trochu představme technická data Meopty versus Leupold.

  • Hmotnost [g]: 629 vs 454
  • Délka [mm]: 380 vs 315
  • Rozsah korekce [MOA]: 42 vs 100
  • Tubus [mm]: 30 vs 30
  • Paralaxa [min, m]: 9 vs 25

DSC_0093

Oba puškohledy se prodávají ve firemních krabicích. Ta od Leupoldu je trochu barevně výraznější, nicméně vodotrysk k ní přibalen není...

DSC_0085

Obraz u obou optik je na vysoké úrovni co se týká rozlišení a bez jakýchkoliv zkreslení. Trochu jasnější je Meopta (má větší průměr objektivu - nicméně oba jsou natolik světelné, že ani u jedné neočekávám žádné problémy například v lese nebo při špatném počasí). Obě nenamáhají oči - Leupold se zdá trochu barevnější. Porovnání jsem prováděl pohledem na ulici s lampami na vzdálenost asi 200 metrů. Zvětšení se u obou optik ovládá pomocí otočného prstence kolem okuláru. Větší zkušenosti Leupolda na poli taktických optik se projevily na korekci dioptrické vady, jelikož ji má blokovanou pomocí dotažení prstence. Naproti tomu v Meoptě je dioptrická korekce volná, takže ji lze snadno otočit, například při používání krytek nebo očnice.

DSC_0095

Meopta ostří od 9 metrů pomocí stupnice na objektivu (AO - Adjustable Objective). Leupold má boční ostření (SF - Side Focus) bez stupnice. Na základě toho, co jsem změřil "na oči" a co mi potvrdil i servis Leupoldu, je minimální nastavení paralaxy od 25 metrů.

DSC_0096

Meopta při nastavení zvětšení na 10x a paralaxe na cca 25 metrů ostří od 12 do 36 m s výrazně rozeznatelným 40-tým metrem. Leupold začíná při zvětšení 11x ostřit od 12 m, obraz i kříž je ostrý na 22 m a lehce rozmazaný začíná být od 38 m. Meopta má díky většímu objektivu větší zorné pole, odhadem asi o 30%.

DSC_0050

Zaměřovací kříž je v obou případech typu Duplex. U Leupolda se s ním zpočátku vyskytly problémy, ale po návštěvě v servisu je už vše v pořádku. U Meopty na zvětšení 10x (u Leupolda na 11x) činí vzdálenost od středu kříže k tlusté čáře 1 mil. Kříž je u Meopty leptaný na skle a je trochu tenčí než u Leupolda, ale oba jsou výrazné a na temném pozadí se neztrácejí. Fotky křížů nepřikládám, neboť jsou pro porovnání jejich kvality nepoužitelné.

DSC_0037

Obě optiky mají taktické věžičky, Leupold více, protože je má o dost vyšší. Klikání u Meopty je dost měkké, Leupold je má výrazně tvrdší a jasně čitelné.

wieze

Závěrem můžu říct, že obě optiky jsou ve vyšší třídě (ne-li již luxusní) puškohledů vhodných pro HFT. Jsou si také značně podobné (obraz, ostření), ale mají i některé odlišnosti (hmotnost, zorné pole), které se navzájem kompenzují. Ve skutečnosti jsou obě ideální - ale zůstat může jen jedna...

Radlukaj

Pro vložení komentáře se přihlaste.

Copyright © 2013 - 2024 Fieldtarget.cz. Vytvořila POČÍTAČOVÁ POHOTOVOST s.r.o.
Nahoru