Fieldtarget

Velký test optik

Ratio:  / 1
MaloBueno 

Nedávno jsem byl požádán o zhodnocení několika optik z hlediska využití pro střelbu ze vzduchových zbraní. Tyto střelecké zaměřovače se v dohledné době budou snažit prosadit na našem trhu pod značkou Valiant. V dnešní době se vyznat v optikách není jednoduché, je to prakticky marné, protože na trhu se objevují nepřehledné zástupy nejrůznějších značek, které se navzájem liší jenom točítky a nápisy a je veřejným tajemstvím, že je vyrábí v Číně jenom několik fabrik.

test_optik-003

Otestováno bylo celkem 10 různých typů střeleckých optik. Testy byly zaměřené na využití optik ke střelbě ze vzduchových zbraní, především pro střelbu disciplíny HFT.

test_optik

test_optik-001

Základní požadavky pro střelbu HFT a střelbu ze vzduchovek obecně:

Optika by měla mít rozumnou hmotnost a rozměry.

Optika by měla být odolná a plně vodotěsná.

Paralaxa by měla být stavitelná od 10 metrů.

Jestli je kříž v objektivové nebo okulárové ohniskové rovině nerozhoduje. Pokud je vhodně zvolen tvar kříže a šířka čar, zdá se být jeho umístění v první (objektivové) rovině mírnou výhodou. Toto řešení však přináší problémy při malých zvětšeních, jelikož velikost kříže se mění s velikostí nastaveného zvětšení a značky na osnově jsou obtížně rozeznatelné.

Kříž by měl umožňovat snadnou střelbu na měnící se vzdálenosti. Měl by tedy obsahovat pomocné značky – MilDot, HalfMildot. Kříž by neměl být příliš tenký, jinak se ztrácí při změně světelných podmínek nebo s měnící se vzdáleností.

Zorné pole není v HFT příliš důležité, při lovu však ano – střelec víc vidí.

Optika by měla mít co nejmenší chybu paralaxy. Tou se rozumí pohyb kříže při změně pozice oka při střelbě na jinou vzdálenost, než je zaostřená paralaxa.

Testované puškohledy na sobě neměly žádné označení, jednalo se o vzorky. Pokud vám tyto optiky připomínají výrobky jiných značek, jako jsou Hawke, Falcon, Walther atd. pak tato podobnost není náhodná.

Optika 2-12x32

test_optik-007

test_optik-008

Optika 4,5-14x44

test_optik-009

test_optik-010

Optika 5-20x50 WX

test_optik-011

test_optik-012

Optika 4-16x44 BILL

test_optik-013

test_optik-014

Optika 4-16x50 AT

test_optik-015

test_optik-016

Optika 1,5-5x32

test_optik-017

test_optik-018

Bushnell Elite 4200 Tactical 6-24x50 Mildot

test_optik-019

test_optik-020

Falcon Menace 10x40

test_optik-021

test_optik-022

Test nebyl zaměřen na mechanickou odolnost ani vlastní střelbu. Jako referenční optiky byly použity Bushnell Elite 3200, Burris Timberline, Bushnell Elite 4200 a Falcon Menace.

Detailní seznam a výsledky testu jsou v přiložené tabulce.

Test_optik_all

A ještě jeden test. Když jsme odjížděli na závody do Stárkova, tak jsem model 4-16x50AT krátce ponořil do vody a strčil do mrazáku. Když jsme po třech dnech přijeli, tak jsem jej zmrzlého vytáhl, ihned vyzkoušel korekční točítka, ovládání zvětšení a vše fungovalo v pořádku.

test_optik-024

test_optik-023

Námraza se vevnitř nevyskytla. S největší pravděpodobností je tedy optika vodotěsná a vevnitř se nachází suchý dusík. Význam tohoto mražákového testu je pro mě ovšem sporný, neboť nejlépe optiku posoudí praxe. Kromě toho jsem letošní zimu absolvoval několik závodů, kdy se teplota blížila k -20°C a nevšiml jsem si, že by s nízkou teplotou měl někdo ze stovky střelců problém, aspoň co se optických vlastností týká.

test_optik-025

Shrnutí:

Jedná se o klasické čínské optiky.
Nejvíce mě zajímal model 2-12x32 –podle předpokladů se potvrdila minimální chyba paralaxy. Ovšem podle mě jsou udávané parametry nereálné, při nastavení na 10x vypadal obraz zvětšený stejně jako u jiných optik na 8x. Podle mě to mohlo být reálně tak 2,5-10x32. Bohužel reálnost zvětšení nemám jak změřit. Ovšem násobek zvětšení 6x vyrábějí pouze nejlepší (a nejdražší) výrobci optik, podle mě tohle výrobci optik v této cenové kategorii ještě nejsou schopni zvládnout. Testovanému vzorku nefungovalo horní točítko, řekl bych, že tam vevnitř chybí nějaká součástka. Zjevně vychází z většího bratra, pouze změnili velikost objektivu, ale nepropočítali to moc dobře (případně použili nějakou čočku z jiné optiky) a výsledkem je dost velký tunel, tedy hodně černého masa kolem obrazu. Je to škoda, optika přesně tohoto typu na trhu chybí (malé rozměry s větším zvětšením a nastavitelnou paralaxou).
V celkovém pořadí vyhrál model 4,5-14x44, je to vhodná optika pro vzduchovky s vyváženými parametry. Má dobrý kříž, který je navíc umístěn v objektivové ohniskové rovině. Je to Hawke/Falcon v jiném kabátě. Na HFT je škoda větší chyby paralaxy. Na druhém a třetím místě skončily 4-16x50 AT a 5-20x50 WX. Obě neurazí. Obě mají dobře vyřešené točítka (lépe než vítěz). Obě jsou už trochu velké. Ten s osvětlením je dosti široký – může pak být problém s kufrem a obalem.

Ostatní optiky mi přišly podobné, takže jsem se nemohl rozhodnout o pořadí pod stupni vítězů.

Valiant míří do nižší cenové kategorie. Levnější řada se bude vyrábět v továrně, která zároveň vyrábí Nikko nebo Walther a bude stát kolem 1500 - 2000 korun. Vyšší řada se bude vyrábět ve fabrice, která zároveň produkuje značky Hawke a Vortex a předpokládaná cena se bude pohybovat mezi 3 - 5 tisíc korun. Celkově se značka Valiant jeví jako zajímavá alternativa, neboť za nižší cenu poskytne stejné vlastnosti jako podstatně dražší optiky.

Pro vložení komentáře se přihlaste.

Copyright © 2013 - 2024 Fieldtarget.cz. Vytvořila POČÍTAČOVÁ POHOTOVOST s.r.o.
Nahoru