Fieldtarget

IWA 2016 - Optika

User Rating:  / 1
PoorBest 

Nedílnou součást výstavy IWA tvoří výrobci a prodejci všech možných dalekohledů, puškohledů a dalších optických přístrojů. Množství vystavovaných věcí je obrovské a v tomto článku přináším pohled na část z vystavovatelů, kteří mě zaujali nebo jsem na ně mnohdy i jenom náhodou narazil.

 March-002

Americká firma Burris je u nás dobře známá především modelem Timberline, což je nejpopulárnější optika pro střelbu disciplíny HFT (Hunter Field Target). Vyrábí však širokou paletu optik všech cenových skupin.

Burris-001

V jejich stánku mě zaujal především vylepšený Eliminator III, který v sobě spojuje kvalitní optiku s laserovým dálkoměrem, a navíc doplněnou o balistický počítač. Funguje to tak, že zamíříte na cíl, stisknete tlačítko a v optice se vám zobrazí vzdálenost cíle a zároveň se na vertikální osnově rozsvítí červená tečka, která indikuje záměrný bod pro tuto změřenou vzdálenost. Takže posadíte červenou tečku na cíl a zmáčknete spoušť. Umí to i opravu na vítr, ale pouze tak, že vám digitálně zobrazí, kolik dotů musíte předsadit na danou vzdálenost s vaším typem střeliva.

Burris

Bushnell představil svou kompletní výrobní řadu od Banner přes Trophy a Legend až po nejvyšší Elite.

Bushnell

Bushnell-001

Velmi se mi líbila jejich nová řada laserových dálkoměrů. Jsou malé, lehké a designově dost povedené. Vyšší modely měří vzdálenost s přesností na 10 centimetrů a včetně inklinace.

Bushnell-002

U Hawke jsem si prohlédl řadu Airmax určenou pro vzduchové zbraně. Líbí se mi jejich kříž AMX, jinak je to taková poměrně běžná čínská výroba.

Hawke

Hawke-001

To Kahles je zcela jiná kategorie.

Kahles-001

Tady je model 10-50x56 FT ve stříbrném provedení na větrovce Steyr LG110.

Kahles-002

Abyste měli představu, vyfotil jsem jeho osnovu.

Kahles-004

Kahles-005

Pokud vás zajímý, jak to vypadá uvnitř, můžete si prohlédnout řez puškohledem.

Kahles

Každý rok má Leupold velký stánek s velkým množstvím optik k vyzkoušení.

Leupold-003

Docela mě zaujal Mark AR 4-12x40. Tato řada je určená pro pušky AR-15 (M-16), ale vzhledem k rozumným rozměrům a paralaxe asi od 25 yardů, by šla použít i na vzduchovky.

Leupold-002

Leupold-004

Použít by jistě šel i tento Mark 8 1,1-8x24, trochu by mi sice na něm vadilo zvětšení jen 8x a především 34 mm tubus, ale má výborný kříž v první optické rovině a perfektní zpracování. Jo, a taky by mi asi vadila cena 5 tisíc dolarů. Velmi zajímavě je na něm vyřešena aretace točítek, abyste jimi mohli otáčet, musíte je prvně zmáčknout ze strany.

Leupold

U March (Deon) jsem se dočkal překvapení. Velké firmy se soustředí takřka výhradně na palné zbraně a jejich zástupci obvykle netuší, že střelci by jejich výrobky chtěli používat také na vzduchovkách. Tady jsem však narazil na perfektně informovaného chlápka, který podrobně chápal střelbu ze vzduchovek, včetně rozdílů mezi HFT a FT, takže jsme se o optikách docela pobavili. Musím říct, že tímto u mě March dost stoupl v ceně.

March-001

March

Česká Meopta patří k největším výrobcům optiky a prezentovala se především řadou MeoStar a MeoPro. Na vzduchovky "zatím" nedodává nic, kromě MeoStar R1 4-16x44, který mám AO od 9 metrů, ale bohužel má poměrně velkou chybu paralaxy, takže pro HFT je dost citlivý na pozici oka.

Meopta

To firma MTC, kterou založil známý anglický střelec Gary Cooper, se na vzduchovky vyloženě specializuje.

MTC-002

Své puškohledy předváděli na Daystate Pulsarech.

MTC

MTC-001

To v Nightforce na vzduchovky zjevně příliš nemyslí. I když jsem už viděl na HFT závodech používat jejich model NXS 2,5-10x32, jenom s dodatečně přenastavenou paralaxou (používá ho bývalý mistr světa v HFT Greg Morss).

Nightforce

Nightforce-002

Za to model 15-55x52 Competition by šel použít na vzduchový benchrest nebo možná i na FT střelbu. Má boční paralaxu nastavitelnou od 25 yardů.

Nightforce-001

Abyste si udělali představu, tak schválně jsem mu vyfotil kříž, který je umístěný v první optické rovině, takže se jeho velikost mění se zvětšením. Vypadá jak vánoční stromeček...

Nightforce-004

Oproti minulým letům mi připadá, že dost narostl počet firem vystavujících přístroje na noční vidění.

nightvision

Také roste popularita zaměřovačů, které umí pořizovat obrazový záznam.

nightvision-001

Nikon se předvedl standardním stánkem s průřezem své produkce.

Nikon-001

Expozice Schmidt und Bender patří vždy k nejlepším, ovšem tento rok se úplně překonali. Nejenže zabrali snad největší plochu ze všech firem, ale ještě k tomu si zajistili místo u prosklených stěn s výhledem, kde umístili lavice, takže návštěvníci si mohli prohlédnout a porovnat optiky při pohledu ven na delší vzdálenost.

Podle mě to byl nejlepší stánek a nejlepší prezentace na IWA.

SchmidtBender

S&B má dokonale zpracovaný marketing a na své stránky bryskně umístil video z celé akce. Můžete se na něj podívat také: https://www.youtube.com/watch?v=lOp9rSsgCKU

SchmidtBender-001

SchmidtBender-008

Prohlédl jsem si modely 12,5-50x56 vyvinuté speciálně pro střelbu disciplíny Field Target, které jsou nově s 34 mm tubusem. Firma se soustředila na řešení citlivosti ostření paralaxy na změny teploty (a tím měření vzdálenosti, což je základ FT) a nyní zaručuje odchylku v měření do 2% za jakýchkoliv podmínek (tj. 1 metr na 50 metrů).

SchmidtBender-002

Vyfotil jsem si všechny tři typy jejich zaměřovacích křížů.

Osnova Sport FT1 je v první ohniskové rovině, takže se mění se zvětšením.

SchmidtBender-004

Osnova Sport FT2 je v druhé rovině.

SchmidtBender-006

Osnova Sport FT3 je také v druhé (okulárové) optické rovině, takže se nemění se zvětšením.

SchmidtBender-009

Stánek Sightronu.

Sightron

Německá firma Steiner je dodavatelem vysoce kvalitních puškohledů a dalekohledů, včetně laserových technologií.

Steiner

Japonská firma Vixen se specializuje spíše na pozorovací a hvězdářské dalekohledy, ale část její produkce tvoří také puškohledy.

Vixen

 A víc už se do článku nevešlo. Tak zase za rok.

Copyright © 2013 - 2024 Fieldtarget.cz. Vytvořila POČÍTAČOVÁ POHOTOVOST s.r.o.
Nahoru